Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

U susret 1. oktobru – Međunarodnom danu starijih osoba, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozvala je osnovce (od šestaka do osmaka) da do 20. septembra pošalju literarne i likovne radove, kao i fotografije na temu “Most razumevanja – međugeneracijska solidarnost”. Obećala je i nagrade (istina, ne navodeći kakve), onima koji na “zadatu temu najbolje izraze svoj stav da godine ne moraju i ne smeju biti prepreka za dostojanstven i kvalitetan život”.

Sama pomisao na penzije, mog prijatelja profesora dr Petra Đukića uvek podseti na događaj u jednom selu podno planine Ruj, a u blizini Banje Zvonce, nedaleko od Pirota, kad su u maju 2002. grupu planinara u seoskoj „zadruzi“, sačekala zaključana vrata prodavnice, ali je zato je na izlogu krupnim slovima veoma čitko bilo ispisano: „Ima sladoledi“. A onda nešto dalje kod vrata na drugoj objavi: „Plaćanje od penziju do penziju“.

O tome je i sam pisao za NIN, koji se upravo nalazi na kioscima, naglasivši da su prosečne penzije danas daleko niže od prosečne plate. Početkom veka su iznosile oko 59 odsto prosečne zarade, a danas, uz sva gromopucateljna povećanja, oko 47 odsto.

„Danas, u uslovima produžene pandemijske krize, ali u vreme ’ekonomskog oporavka’, tokom petog talasa širenja virusa kovid-19, penzioneri su svesni da će ih većina i dalje pazariti ’na crtu’, da su penzije izrazito niske i da su ovdašnjih 1,7 miliona penzionera najveća društvena grupacija u zemlji, jer iznosi nešto bezmalo 25 odsto od ukupno 6,9 miliona žitelja“, napisao je profesor, koga bi mnogi veoma rado videli kao kandidata za neku važnu funkciju u državi.

Mala je uteha što je diskriminacija po osnovu starenja jedna od najtežih u čitavom svetu, jer je starenje stanovništva u Srbiji veoma izrazito. Dolazi vreme kad će, usled tranzicije i dalje deregulacije tržišta rada, do penzionerskog statusa dolaziti generacije kojima se sve manje (a nekima ništa), uplaćuje kao doprinos PIO fondu, posebno usled karaktera privremenog rada.

A to, svakako, nisu teme za prigodne đačke sastave i crteža tipa „kako smo preveli baku preko ulice“, jer ova vlast već godinama prevodi sve bake i sve deke žedne preko vode!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare