Zagađenje vazduha Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Grad Pirot realizuje brojne programe i daje subvencije vlasnicima domaćinstava u Pirotu u cilju smanjenja zagađenja vazduha koje je posebno izraženo tokom zimskih meseci, imajući u vidu da u Pirotu ima više od 15.000 individualnih ložišta koja su glavni izvor zagađenja.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da je taj grad nekoliko godina zaredom uveo mere koje stimulišu ne samo javna preduzeća i ustanove, već i fizička lica da učestvuju u programima koji za cilj imaju poboljšanje energetske efikasnosti i poboljšanje kvaliteta vazduha.

Kako je rekao najpre su ukinti svi kotlovi na lož ulje u školama, vrtićima, ustanovama, ugašene su kotlarnice u centru grada kada je izgrađena energana i sa mazuta se prešlo na tečni gas.

„Pored toga smo preko javno-privatnog prvenstva rekonstruisali javnu rasvetu u celom gradu i selima, velike uštede se tu ostvaruju. Imali smo javne konkurse za poboljšanje energetske efikasnosti, tokom 2021. godine imali smo 106 potpisanih ugovora, 2022. izdvojeno je blizu 55 miliona dinara. Sufinansirali smo zamenu stolarije, postavljanje solarnih panela, kotlove na pelet. Imali smo velike akcije pošumljavanja, što je takođe značajno jer smo više hiljada sadnica drveća posadili“, rekao je Vasić.

PROČITAJTE JOŠ:

Piroćanac Miloš Todorović, dobio je subvenciju za zamenu kotla, a za nabavku novog kotla na pelet, koji inače značajno manje emituje zagađenja od starih kotlova na čvrsto gorivo, dobio je od Grada Pirota subvenciju u iznosu od 50 odsto vrednosti kotla.

„Postojali su uslovi u konkursnoj dokumentaciji koji moraju da se uspune, mi smo te uslove ispunili i dobili subvenciju u iznosu od 50 odsto vrednosti kotla, odnosno 110.000 dinara“, rekao je Todorović.

Leskovac zagadjenje
Leskovac zagađenje vazduha Foto:Južne vesti

Energetski menadžer Grada Pirota Bojan Ivković u izjavi za Tanjug navodi da se osim mera u vidu subvencije, sufinansira i nabavka uređaja koji emituju manje zagađenja.

„Već dve godine u saradnji sa Ministarstvo zaštite životne sredine realizujemo program zamene starih kotlova na čvrstvo gorivo, kotlovima na pelet, koji emituju značajno manje zagađenja od ogrevnog drveta, uglja. Ovi kotlovi imaju i povećan stepen efikasnosti. Krenuli smo i u izradu katastra individualnih ložišta čiji je cilj dobijanje tačnih podataka o rasporedu, karakteristikama i reonima grada gde je povećano zagađenje. Očekujemo da do kraja jeseni završimo katastar nakon čega će se tokom iduće godien preduzimati konkretne aktivnosti u skladu sa rezultatima koje dobijemo“, kazao je Ivković.

BONUS VIDEO: Otvaranje kupališnog kompleksa u Pirotu: Nakon dve godine izgrađeno najveće vodeno ogledalo u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar