Foto:N1

Na Kliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Nišu korona je ušla sredinom prošlog meseca, a javnost na to nije upozorena. Zato je jedan Piroćanac, čiji se otac tamo lečio, odlučio da, pošto je oca sahranio, javnosti predoči kroz šta su otac i porodica prošli. Prema priči Ivana Todorovića, otac Aleksandar primljen je na Kliniku s potvrđenim negativnim testom. Tvrdi da se na toj niškoj klinici zarazio, posle čega je i preminuo. Klinički centar Niš od 9. decembra izbegava da pojasni kako je korona ušla na Kliniku i da podatke o tom slučaju.

Oca je sahranio početkom decembra, pošto je prethodno otišao na rehabilitaciju u Klinički centar Niš, odakle je – tvrdi njegov sin Ivan Todorović, otac izašao inficiran koronavirusom. Primljen je 12. novembra.

„Trebalo je da tamo bude 20 dana, a nakon par dana, čovek koji je bio sa njim u sobi, istog su dana primljeni, dobio je simptome – povišenu temperaturu i kašalj. Njega testiraju i ustanove da je koronavirus prisutan. Brzo ih izoluju, dezinfekciju su uradili, a ostale puste kući“, priča Ivan Todorović.

Među njima je bio i šezdesetosmogodišnji Aleksandar Todorović iz Pirota, njegov otac. Tvrdi da je na Kliniku za rehabilitaciju primljen sa negativnim testom, jer je to, kaže, bio uslov.

Foto:N1

„On je već 18. novembra bio kod kuće“, kaže Ivan.

N1: Da li mu je urađen test?

„Na žalost, nije. Možda je trebalo da se uradi na vreme tamo… Posle povratka kući, nakon pet do sedam dana, dobija isto temperaturu, kašlje. Primaju ga kod nas u bolnicu (u Pirotu). Ustanove upalu pluća i posle toga ga nismo videli“, kaže.

Zbog sleda događaja koji prepričava, smatra da mu se otac zarazio u sobi u kojoj je bio sa „cimerom“ pozitivnim na koronu. Direktorka Klinike Ivona Stanković, dan pre zakazanog intervjua za N1, koji je bez objašnjenja sutradan otkazan, rekla je telefonom da Aleksandar, ni posle otpusta, nije bio pozitivan na virus, pa da, iako se zarazio, nema dokaza da se to dogodilo na klinici koju ona vodi. Tvrdila je da su protokoli ispoštovani i da će nam dokumentaciju – pokazati. Umesto sastanka sa njom, sa zvaničnog mejla Kliničkog centra stiglo je obećanje da ćemo pojašnjenje dobiti u pisanoj formi.

Više puta poslat zahtev za informacije, odnosno molba za pojašnjenje da li se i šta sa ovim u vezi dogodilo sredinom novembra na Klinici za rehabilitaciju, ostao je bez odgovora. U jednom trenutku čuli smo i direktora Kliničkog centra Niš (Zorana Perišića), kada je on pokušao da pojasni kako stvari funkcionišu, ali zvaničan odgovor nije hteo da da. On je rekao da ne zna ništa o tome, a prethodno je, u SMS poruci našoj ekipi poručio da pronađemo bivše rukovodstvo i obratimo se njima, jer je događaj o kome razgovaramo bio u periodu kada on još nije došao na direktorsko mesto.

Pošto direktorka Klinike nije negirala da je korona sredinom novembra na tu kliniku ušla, iako javnost ni u jednom momentu, u cilju upozorenja o tome nije obaveštena, sagovornik N1 pita: Kako je moguće da se to dogodilo pošto su posete bile zabranjene, a osoblje je moralo da se drži jasnih mera?

„Prva nada je bila… Pošto nije odmah imao simptome… Zbog tog perioda inkubacije… Da će dobro da se završi, ali nažalost krenulo je po zlu. Ovde se vodi kao žrtva kovida-19“, kazao je Ivan Todorović.

Preminuo je 2. decembra u pirotskoj kovid bolnici. Od 4. septembra, kada su Todorovići odahnuli jer su dobili rezultate biopsije u kojima je stajalo da je Aleksandrov tumor dobroćudan, te da može na rehabilitaciju, do smrti od posledica upale pluća po izlasku iz niške Klinike za rehabilitaciju, prošla su nepuna tri meseca. Napustio ju je na sopstveni zahtev, što su potvrdili i u upravi. Ivan napominje da je tako jedino bilo moguće da izađe, jer se otac, posle pojave virusa, uplašio da tamo ostane.

„Najteže mi je to što je otac bolovao od bolesti koja ne ugrožava život, a nažalost, lečenjem u ovom našem sistemu je izgubio život“, kaže njegov sin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar