Podeli
Foto: Privatna arhiva

I fizički i psihički sam počela da posustajem. Ovo više ne može da se izdrži, ovo puca po svim šavovima, ovo je potpuni raspad. Imam 58 godina, imam astmu, imala sam i dve teške operacije, valjda čekaju da crknem ovde", tako nam svoj rad u privremenoj kovid bolnici, u sportskoj hali u Čačku, opisuje medicinska sestra Vesna Vujičić. Ona u svojoj ispovesti za naš portal opisuje sve probleme i, kako kaže, katastrofalne uslove sa kojima se suočava u svojim smenama od po 12 sati.

Naša sagovornica praktično vapi da se zbog svog zdravstvenog stanja vrati na odeljenje Urgentne medicine čačanske bolnice, jer je, kako tvrdi, za nju rad u kovid bolnici visoko rizičan.

“Za mene koja nakon operacije nema dve trećine donjeg stomaka, ja ne znam kako ću”, zabrinuta je Vesna.

Do detalja nam opisuje teške uslove u kojima se radi po 12 sati.

“Uslovi su nenormalni, po 50-60 boca sa kiseonikom mi iznosimo tokom smene. 30 praznih iznesemo, a unesemo 30 punih. Te boce se isprazne za dva – dva i po sata. Hala je planiraana za prijem pacijenata koji su već prošli kroz bolničko lečenje i da tu budu primljeni na oporavak. To nije tako, dolaze nam pacijenti sa težom kliničlkom slikom, a mi nemamo uslove za takve pacijente”, objašnjava Vujičić.

Dodaje da su bolesne sestre i lekari, pa je zbog nedostatka kapaciteta, angažovano mlado osoblje, lekari, praktično sa fakulteta. Nema ni servirki, pa hranu donose i odnose medicinske sestre, tvrdi naša sagovornica.

“Uslovi su katastrofalni, ne zna se ni gde su špricevi ni gde su infuzije”, objašnjava nam ova medicinska sestra koja za sebe kaže da je najstarija sestra u kovid sistemu.

Naša sagovornica se portalu Nova.rs obraćala i u novembru, kada je ukazala na to da je njena sestra praktično jedva dobila lekarsku pomoć, a problem je, kako tvrdi, bilo to što je Romkinja.

Vesna je tada navela velike probleme sa kojima se suočava u svom stažu dugom 34 godine.

“Ja i još jedna koleginica romske nacionalnosti radimo u bolnici, ne želim o tome da pričam, ali kakav status imamo to znamo ona i ja”, napominje naša sagovornica.

Oba puta Nova.rs je zatražila odgovore i komentar nadležnih iz Čačanske bolnice, ali ih do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar