Dusan Petricic
Dušan Petričić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

"Još jedan od signala ozbiljnog oboljenja ovog društva. Opomene dobijamo učestalo, gotovo svakodnevno. Verujem da nema potrebe posebno elaborirati šta znači kada se spaljuju knjige ili  razvaljuju izložbe. Za to postoji samo jedna reč: FAŠIZAM", rekao je za Nova.rs karikaturista Dušan Petričić komentarišući jučerašnji upad huligana na izložbu stripova, u okviru festivala "Novo doba".

Grupa od 15 mladića, s maskama, crnim fajerkama i kapuljačama upala je sinoć na izložbu u okviru festivala “Novo doba”, bacila suzavac i pocepala izložene radove. Kako je za Nova.rs sinoć naveo Marko Somborac, jedan od učesnika izložbe, strip grupa koja je autor ovog događaja, sinoć je prijavila policiji pretnje smrću, ali je uprkos tome došlo do napada.

PROČITAJTE JOŠ

Petričić sada za Nova.rs poredi ovaj vandalizam sa fašizmom.

„Još jedan od signala ozbiljnog oboljenja ovog društva. Opomene dobijamo učestalo, gotovo svakodnevno. Verujem da nema potrebe posebno elaborirati šta znači kada se spaljuju knjige ili  razvaljuju izložbe. Za to postoji samo jedna reč: FAŠIZAM. Molim vas, ostavite je ovako kako sam je napisao –  u verzalu. Muka mi je od onih obazrivih koji se boje prejakih reči i izraza. Kada se o FAŠIZMU radi ništa u opisu nije prejako. Ako na kreaciju glave, talenta i pera odgovorite stadionskim rekvizitima – kapuljačama i suzavcem dijagnoza je više nego jasna. Posle toga, veoma brzo slede još ozbiljniji rekviziti. Dotle nas je ova vlast dovela. I nema nikakve sumnje gde će dalje da nas vodi. Jedino pitanje koje već dugo čeka odgovor je: kada počinje budjenje?“, rekao je on.

Podsetimo, izložba se održala u Staroj kapetaniji, a nakon šerovanja pojedinih “crnohumornih” stripova krenula je lavina negativnih reakcija na društvenim mrežama, nazivali su ih satanistima, nakon čega je prvo došlo do pretnji smrću autorima izložbe, da bi sinoć došlo do upada.

U trenutku napada huligana na izložbi je bila prisutna dežurna umetnica i jedna osoba iz obezbeđenja, potvrđeno je sinoć za naš portal.

“Nisu joj pretili. Samo su upali, bacili suzavac, cepali radove i krenuli da beže. Ona je krenula za njima i pokušavala da im objasni šta je umetnost”, rekao je sinoć poznati strip crtač Marko Somborac.

Corax – Još fali da počnu da pucaju na nas

Karikaturista Predrag Koraksić Corax, jutros je za Nova.rs prokomentarisao da upadi huligana na izložbe nisu ništa novo.

„Ovo je neverovatno, imali smo nekoliko takvih slučajeva da huligani upadaju na izložbu. Najnovija stvar je taj suzavac. Imam samo da kažem da je humor ovom režimu najozbiljniji neprijatelj“, rekao je on i dodao:

„Nisu moje karikature bile izložene tamo, ali ja imam takvo iskustvo. Meni je na nekoliko mesta zabranjena izložba, ali još uvek nisu počeli da pucaju, samo bacaju suzavac, ne znam kako će to da se završi.“

Predrag Koraksic Koraks
Predrag Koraksić Koraks Foto:Nova S

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare