Ana Brnabic premijerka Vlade Srbije i Rio Tinto
Ana Brnabić premijerka Vlade Srbije i Rio Tinto Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Promo

Udruženje Marš sa Drine i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) su danas pitali premijerku Anu Brnabić da li kompanija Rio Tinto nastavlja da radi na projektu ekspoataciji litijuma "Jadar".

Udruženje Marš sa Drine i SEOS su u pismu premijerki, dostavljenom i medijima, naveo da je zahtev za zabranu projekta rudnika litijuma i metaloprerađivačkog kompleksa u dolini Jadra potpisalo 294.106 građana.

Podsetili su da je 20. januara Vlada Srbije donela uredbu kojom je prestalo važenje Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta“Jadar“.

Dodali su da je 25. januara Vlada poništila rešenje Ministarstva zaštite životne sredine kojim se određuje obim i sadržaj studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta “Jadar“.

PROČITAJTE JOŠ

Naveli su da „time faktički stavljene van pravne snage i sve dozvole i saglasnosti vezane za ovaj projekat“.

Naveli su da su juče, devet meseci nakon toga saznali zvanično „da je postupak kompanije Rio Titna i dalje u toku“.

„Postupajući po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, Ministarstvo rudarstva i energetike dalo je zvaničnu informaciju da je Sava Exploration Beograd podnelo jedan zahtev za odobrenje eksploatacionog polja br.3, od 6. januara i da je taj postupak “još uvek u toku““, navodi se u pismu.

Naveli su da je „polje br. 3 površina celog planiranog runika“ za koji je, kako su dodali, premijerka u januraru rekla da je „stavljena tačka“.

„Postavlja se pitanje kako može da bude u toku postupak za izdavanje odobrenja za eksploataciono polje danas, ako je ceo projekat stavljen van snage još u januaru?!“, naveli su Udruženje Marš sa Drinei SEOS.

Dodali su da je ove sedmice Rio Tinto objavila oglas za četiri nova radna mesta a da, po objavi, jedno od tih mesta, za administraciju putovanja, bi trajalo do kraja realizacije projekta.

Zatražili su od premijerke odgovore na sve to i podsetili da je Skupštini Srbije upućena narodna inicijativa za trajnu zabranu iskopavanja litijuma i bora.

BONUS VIDEO Marš sa Drine cenzurisan na Studiju B: Pretili mi i advokatima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar