Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Kompanija "Rio Tinto", za koju aktivisti za zaštitu životne sredine kažu da ne odustaje od projekta "Jadar" i eksploatacije litijuma u okolini Loznice, raspisala je oglas za nekoliko radnih mesta u Srbiji.

Naime, na sajtu za zapošljavanje Infostud objavljen je oglas za četiri radne pozicije: Travel administrator, Information Centre Communication Analyst, HR Administrator/Analyst i Senior Advisor Brand and Digital Communication.

Vlada Srbije donela je u januaru odluku o prekidu saradnje sa međunarodnom rudarskom kompanijom „Rio Tinto“, što je potvrdila 20. januara premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Poništeni su svi upravni akti vezani za ‘Rio Tinto’, odnosno (ćerkom firmom) ‘Rio Sava’, sve dozvole, odluke, rešenja. Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta, i stavili tačku na ‘Rio Tinto’ u Republici Srbiji“, izjavila je tada predsednica Vlade Srbije.

Međutim, Udruženje „Marš sa Drine“ objavilo je ranije da je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu potpisao Memorandum o poslovnoj saradnji sa kompanijom „Rio Sava“, ćerkom firmom „Rio Tinta“. To je, rekli su za N1 na novosadskom fakultetu, urađeno na inicijativu „Rio Sava“ koja im se obratila još 2020. godine.

Do sada, kako se navodi, ništa od dogovorenog nije sprovedeno, ali aktivisti upozoravaju da je to još jedna potvrda o aktivnostima „Rio Tinta“ koji, ipak, nije otišao iz Srbije.

A Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) apelovao je na konsultantske kuće da ne pristanu na saradnju sa kompanijom „Rio Tinto“, za koju kažu da ne odustaje od projekta „Jadar“ i eksploatacije litijuma u okolini Loznice, zbog čega želi da angažuje savetnike koji bi popravili imidž kompanije i lobirali za nju.

BONUS VIDEO: Pod embargom memorandum o saradnji Poljoprivrednog fakulteta u NS i ćerke firme Rio Tinta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar