Protesti, Rakita, Blok 37, lokdaun, Reva, blokada, kombo
Foto: Filip Krainčanić/Vesna Lalić/Goran Srdanov/Nova.rs

Građani koji su 4. decembra izašli na ulice i na dva sata blokirali važne saobraćanice širom Srbije uspeli su da izdejstvuju povlačenje spornih izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Ovo nije jedini primer koji pokazuje da udruženi građani imaju moć da menjaju stvari - a svi se još uvek dobro sećaju odbrane Rakitske reke od stavljanja u cevi, odbrane zelene površine u bloku 37 od investitora, bare Reve od pretvaranja u deponiju šuta i povlačenje odluke o lokdaunu koji je Vlada htela da uvede.

Blokade puteva

Mesec za nama su obeležile blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja rude litijuma i radova na projektu „Jadar“ koje izvodi kompanije Rio Tinto. Počelo je sa zahtevom da se iz procedure povuče sporan zakon o eksproprijaciji, i da se izmene nova zakonska pravila za podnošenje građanskih inicijitiva i raspisivanja referenduma. Zahvaljujući blokadi autoputa E75 u Beogradu, kao i saobraćajnica na oko 50 lokacija u Srbiji, usvojena su oba zahteva – uprkos negodovanju i odugovlačenju. Ipak, rat još nije do kraja dobijem, pa ekološke organizacije i aktivisti najavljuju da će i u 2022. nastaviti bitku, sve dok Rio Tinto konačno ne bude proteran iz Srbije

Odbrana bare Reve

Predeo netaknute prirode, na 15 minuta vožnje od centra Beograda, bara Reva i šumoviti predeo oko nje, uz desnu obalu Dunava, bio je na je na teško udaru uprave grada i gradskih komunalnih preduzeća.

Staništa mnogih zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta prošlog leta počeli su da zatrpavaju kamioni građevinskim otpadom, stvarajući divlju deponiju šuta, betona, stakla, armature. Ljuti građani, meštani okolnih naselja, su se zbog toga u maju okupili na toj lokaciji gde su nedeljama dežurali ne dozvoljavajući istovar građevinskog otpada.

Građani su u julu uspeli da prekinu istovar otpada, a sredinom novembra su bara Reva i područje oko nje ušli su u proceduru kojom će biti proglašeni za zelenu površinu. U novembru je stigla još jedna dobra vest. Naime Bara Reva i područje oko nje ušli su u proceduru kojom će biti proglašeni za zelenu površinu, saopštili su iz Ekološkog ustanka.

Odbrana bloka 37

Početkom juna mašine su stigle na zelenu površinu u bloku 37 radi izgradnje ogromne zgrad, tik uz postojeću, koja bi mnogim građanima zaklanjala pogled i svetlost. Revolitrani građani su zbog toga počeli danima da se okupljaju i formiraju „živi zid“ oko gradilišta.

Borba stanara, koja je na kratno prekidana lažnim obećanjima Gorana Vesića da će radovi biti obstavljeni, trajala je gotovo mesec dana. Istrajni građani uspeli su u svojoj nameri – građevinske mašine su 28. jula povučene iz bloka 37.

Studenti i građani su bili u pravu

Ulice Beograda 2. Jula 2020. godine bile su uveče bile su pune studenata, samo nekoliko sati posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića koja im se nije svidela – da će domovi biti zatvoreni.  Studenti su se ponovo okupili u petak ujutru u centru grada, ispred Filozofskog fakulteta, a do tad je tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević već najavio da studenti neće biti iseljeni iz domova. Studenti se još nisu bili u potpunosti smirili i nizali nove zahteve kad je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 7. jula izgovorio rečenicu koja je podigla i druge građane na noge.

„Od sutra će biti zabranjeno svako javno okuplajnje za više od pet ljudi bilo na otvorenom ili u zatvorenom, a od petka idemo na dugačak policijski čas, zabranu kretanja, do ponedeljka, a od ponedeljka ćemo da vidimo šta dalje“, rekao je Vučić.

Nije prošlo ni nekoliko sati od te izjave a građani su već bili ispred Narodne skupštine. Protesti koje su obležili nemiri, tuče i hapšenja nastavljeni su i narednih dana, iako su građani gotovo istog dana izdejstvovali povlačenje odluke o uvođenju policijskog časa.

Rakita

Nekoliko stotina aktivista iz cele Srbije je u avgustu 2020. rešilo da uništi cevi koje je investitor ubacio u tamošnju reku, zarad svog profita i izgradnje mini hidreolektrane. Aktivisti su time, zapravo, samo uzeli pravdu u svoje ruke i u praksu sproveli rešenje koje je donelo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a kojim su obustavljni dalji radovi. Tada su onesposobljene cevi i svi planovi investitora radovi, ali pokret „Odbranimo Stare planine“ i dalje motri nad rakitskom rekom i spreman je da se ponovo reaguje, ako se investitor usudi da ponovo pokrene svoj plan za uništenje i sabijanje reke u cev.

Bonus video: Imaju li protesti i blokade puteva budućnost

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar