Pet meseci protesta u Pazaru: Nećemo odustati od istine

Društvo 08. dec. 202018:40 > 18:42
Podeli:
Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Trenutna situacija sa koronavirusom u zemlji zadesila je Novi Pazar još tokom juna i jula meseca ove godine, kada je ovaj grad bio najveće žarište koronavirusa u regionu. Prema zvaničnim podacima u drugom piku prvog talasa, bilo je više od 20.000 zaraženih pacijenata i 117 preminulih, dok nezvanični izvori tvrde da je ovaj broj i duplo veći.

Dvadesetak građana Novog Pazara svakodnevno ispred Opšte Bolnice Novi Pazar protestuje tražeći odogovore od direktora bolnice dr Meha Mahmutovića kao i od bivšeg kordinatora, a sada državnog sekretara, dr Mirsada Đerleka na razna pitanja koja se tiču celokupne situacije koja je zadesila ovaj grad u letnjim mesecima.

„Skoro više od pet meseci smo ovde, tražimo odgovore na naša pitanja i nastavićemo da ih tražimo u narednim danima“, poručili su građani Novog Pazara okupljeni oko inicijative Slobodni građani Novog Pazara.

Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Aladin Paučinac, jedan od pokretača ovih protesta, rekao je za Nova.rs da njemu i ljudima okupljenim oko inicijative, najveću motivaciju da ne odustanu pružaju upravo vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice Novi Pazar dr Meho Mahmutović i bivši koordinator ove bolnice, a sadašnji Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

On je dodao da će se rezultati borbe ljudi koji svakodnevno protestuju vrlo brzo videti, te da očekuje da uskoro dođe do promene na čelu bolnice, ali i napominje da se neki rezultati već vide, aludirajući pre svega, na odnos prema pacijentima u bolnici i na slobodu građana koja je vidljiva u celom gradu.

Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

„Očekujemo i veoma smo optimistični da će se uskoro mnoge stvari promeniti. Kao što i sami vidite, građani su postali otvoreniji. Sve je manje autocenzure. U javnosti izlaze na videlo razne afere koje su vezane za Meha Mahmutovića i za druge lokalne funkcionere. To mora neminovno dovesti do njegovog i Đerlekovog kraja. Ovo nije njihov kraj, ali je definitivno početak njihovog kraja. Njihov kraj će doći brže nego što mislimo“ dodao je on.

Prema rečima Paučinca, troje od 20 stalnih aktivista ove organizacije, dobilo je prijave od direktora bolnice Mahmutovića, ali ih to nije sprečilo da ostanu aktivni i da svakodnevno traže istinu i odgovornost za ono što se dešavalo tokom juna i jula u Novom Pazaru. On je rekao da se za sada u ove proteste nije direktno uključila nijedna politička opcija ili neka druga nevladina organizacija.

Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

„Što se tiče nas iz grupe građana, koji stalno protestuju ispred bolnice, troje nas je tuženo od strane Meha Mahmutovića. Imamo nezvaničnu informaciju da je tuženo oko 25 lica. Niko iz NVO nam javno nije pružio podršku, kao ni političke partije ili neka druga udruženja. Bilo je nekih privatnih kontakata, obećanja ali se to još nije pretočilo u konkretnu podršku. Sa druge strane, javnost nas snažno podržava i privatno se javljaju pojedinci koji nam nude konkretnu podršku. Koju podršku, od koga i koliku, realno je da ćemo utvrditi kada krenu suđenja po njegovim tužbama“, zaključio je Aladin.

Komentari

Vaš komentar