Foto:Beoinfo

Na raskrsnici beogradskih ulica Dečanske i Makedonske tokom narednog vikenda biće uspostavljen novi režim saobraćaja koji će pešacima omogućiti da raskrsnicu pređu pravolinijski i dijagonalno, čime će biti povećana bezbednost saobraćaja u tom delu grada.

Prezentacija novog režima saobraćaja na raskrsnici Makedonske i Dečanske ulice uvođenjem ekskluzivne pešačke faze održana je danas u Starom dvoru, prenosi Beoinfo.

Ekskluzivna pešačka faza omogućiće pešacima da prelaze zonu raskrsnice pravolinijski i dijagonalno dok su vozila zaustavljena na crvenom svetlosnom signalu.

„Uvođenjem ovog sistema Beograd će se svrstati, pored Tokija, Londona i Štokholma, u retke gradova sveta koji imaju takvu raskrsnicu“, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Gorav Vesić.

Ovo je, kako je dodao, samo deo mera na ubrzanju saobraćaja u prestonici.

Prema njegovim rečima, Beograd je metropola u kojoj se svake godine registruje oko 50.000 novih automobila.

„Naša infrastruktura nije pravljena za tako veliki broj vozila zbog čega moramo da uvodimo novine i poboljšavamo protok saobraćaja“, istakao je Vesić i dodao da će se najveći broj problema rešiti izgradnjom metroa i unapređenjem šinskog saobraćaja.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović je rekao da će novi režim funkcionisanja raskrsnice Makedonska–Dečanska početi sa radom tokom narednog vikenda.

„Novi režim raskrsnice predstavlja novi kvalitet u upravljanju saobraćajem u Beogradu. Na prvom mestu sa stanovišta bezbednosti pešaka i ostalih učesnika u saobraćaju, a zatim i sa aspekta njegove protočnosti u ovom delu grada“, naveo je Rafailović.

On je podsetio da se takav režim upravljanja prvi put primenjuje u Beogradu, Srbiji, kao i ovom delu Balkana.

Izvor: Beoinfo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare