Patrijarh s Palmerom i Lajčakom o evropskom rešenju za KiM

Društvo 04. jun. 202120:17
Podeli:
Metju Palmer, Porfirije, patrijarh, Miroslav Lajčak
Foto: spc.rs

Stav Srpske pravoslavne crkve o Kosovu je dobro poznat: radi se o nezakonitoj secesiji dela teritorije i ne postoji način da neko nametne takvo rešenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju, saopšteno je danas posle razgovora patrijarha Porfirija sa predstavnicima Evropske unije Miroslavom Lajčakom i Sjedinjenih Američkih Država Metjuom Palmerom.

Patrijarh Porfirije je izneo stav da kroz dijalog treba ići ka evropskom rešenju, koje je u duhu Evropske unije, gde granice omekšavaju i postaju manje važne, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Dodaje se da su patrijarh Porfirije, zajedno sa episkopima banjalučkim Jefremom, bačkim Irinejem i raško-prizrenskim Teodosijem, u Patrijaršijskom dvoru danas primio Lajčaka i Palmera i da su ih u dugom i otvorenom razgovoru predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država upoznali sa aktivnostima koje preduzimaju radi nastavka dijaloga između predstavnika Beograda i Prištine.

Istakli su i da se angažuju i na rešavanju problema na nižem, opštinskom nivou, kao što je pitanje vezano za status i imovinu manastira Visoki Dečani, za zahtev Prištine da se sa liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom Uneska uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, za pravo slobode kretanja, kao i druga pitanja od najvećeg značaja za svakodnevni život SPC i vernog naroda na Kosovu i Metohiji.

Posebno su istakli da su drevni manastiri, kao što su Visoki Dečani, Gračanica i drugi, za njih živi organizmi, a ne samo spomenici kulture i da tako treba i da ostane.

Naglasili da oni ne nose nikakva gotova i unapred pripremljena rešenja ili pritiske, nego da razgovori koje vode sa patrijarhom i arhijerejima svedoče da žele pošteno i pravedno rešenje, ističe se u saopštenju.

Patrijarh i episkopi su zahvalili predstavnicima EU i SAD na angažovanju, koje može bitno da olakša težak život sveštenstva, monaštva i srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Njihovu misiju, s obzirom na to da je zasnovana na dijalogu, doživljavamo kao jevanđelsku, jer kao hrišćani, svakog čoveka vidimo kao brata, kao bližnjeg i stoga smo uvek spremni na dijalog. Za nas su Kosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti“, poručio je patrijarh.

On je istakao da nije nepoznanica da Vladu u Prištini dijalog suštinski ne interesuje, što ubedljivo potvrđuju problemi manastira Visoki Dečani, zahtev upućen UNESKO i svakodnevne teškoće crkve i naroda na Kosovu i Metohiji.

Najviši predstavnici SPC su podržali dijalog, ali ne pod uslovom da na bilo koji način ugrožava ili dovodi u pitanje interese Crkve, vernog naroda i države Srbije.

Arhijereji su naglasili zabrinutost zbog odnosa prištinskih vlasti prema SPC koja dosledno poštuje tamošnje zakone.

„Očekujemo da institucije poštuju crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet, i poreklo naših svetinja“, istakao je patrijarh Porfirije i naročito ukazao da crkvu ne čine samo parohijski i manastirski hramovi, sveštenstvo i monaštvo, nego verni narod koji je prognan iz svojih kuća i koji ne vidi mogućnost da ostvari svoja imovinska prava ukoliko to ne može i širom kulturnog sveta poznati manastir Visoki Dečani uprkos pravosnažnim presudama pravosudnih organa.

Kosovo i Metohija su za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, a Pećka Patrijaršija za Srpsku pravoslavnu crkvu ono što je Vatikan za katoličku crkvu, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar