Maja Gojković i patrijarh Porfirije. Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obavestila je patrijarha Porfirija da su na radnom sastanku prihvaćene sugestije i predlozi koje je Srpska pravoslavna crkva uputila na Nacrt zakona o kulturnom nasleđu, saopštilo je ministarstvo.

Gojković je u pismu patrijarhu naglasila da se tekst na koji su dostavljene primedbe i sugestije ne nalazi u fazi Predloga zakona, te time ni u postupku usvajanja pred Vladom, niti pred Narodnom skupštinom, prenosi N1.

Potpredsednica Vlade je ukazala da je Radna grupa u okviru Ministarstva kulture i informisanja tek sada, nakon održane četiri panel diskusije u okviru javne rasprave, koja je trajala od 6. do 28. maja, u fazi razmatranja brojnih predloga od strane šire javnosti, a u cilju poboljšanja teksta budućeg Predloga zakona.

„Gojković je navela da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa, a posebna pažnja i zajednički trud i zalaganje usmereni su na zaštitu kulturnog nasleđa koje se nalazi na teritoriji naše Autonomne pokrajine Кosova i Metohije, koje je svakodnevno izloženo napadima i uništavanju“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ona je izrazila uverenje da će se i u budućnosti, kao i sada, putem čvrste saradnje doći do najboljih rešenja za budući Predlog zakona o kulturnom nasleđu, koji će „nakon usvajanja predloga i sugestija doprineti sveukupnoj zaštiti kulturnog nasleđa Republike Srbije i biti još jedan korak u zajedničkim zalaganjima države i Srpske pravoslavne crkve da sačuvamo kulturno nasleđe naše države i naroda za buduće generacije“.

Patrijarh srpski Porfirije uputio je danas ministarki kulture Maji Gojković dopis kojim traži odlaganje usvajanja Zakona o kulturnom nasleđu. U dopisu je Porfirije naveo da je Srpska pravoslavna crkva najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa u Srbiji, ali da nije bila uključena u proces izrade tog zakona.

U dopisu se navodi i da Zakon o kulturnom nasleđu zadire i u unutrašnje funkcionisanje SPC i ukazuje se na manjkavost određenih članova Nacrta. Između ostalog, poglavar SPC je ukazao da se u šest članova nacrta ovog zakona pominje AP Vojvodina, a ni u jednom članu AP Kosovo i Metohija, gde je kulturno nasleđe najugroženije i, gotovo svakodnevno izloženo napadima i devastiranju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare