Foto: Twitter/Родољуб Кубат

Novinari u Srbiji izloženi su brojnim pritiscima i raznim verbalnim i fizičkim napadima, izjavio je danas Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

On je najavio da će predložiti da za takva dela budu uvedene prekršajne sankcije koje će se „izvršavati odmah“.

„Insistiraću na proširenju kaznenih odredbi za verbalne i fizičke napade i pritiske na novinare i predložiću prekršajne sankcije koje će se izvršavati odmah, jer sam primetio da je neefikasnost u kažnjavanju uzrok novih napada“, rekao je Pašalić i dodao da je broj napada na novinare tokom prošle godine povećan.

Pašalić je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, naveo da traži da se odgovorni za pretnje i napade na novinare strožije kazne, kao i da se reše fizički napadi na njih i njihovu imovinu koji do danas nisu rešeni.

Kako je rekao, jedan od načina efikasnije zaštite novinare je formiranje jedinstvene platforme za zaštitu novinara od napada i pritisaka, koju je Zaštitnik građana inicirao.

„Platforma će ukazati na greške u načinu rada i propuste što će Zaštitniku građana dati mogućnost da inicira izmene aktuelnih propisa“, kazao je Pašalić.

Dodao je da je tehnička izrada platforme završena i pozvao novinarska udruženja da Zaštitniku građana dostave sistematizovane podatke o napadima i pritiscima na novinare kako bi platforma što skorije bila dostupna javnosti.

BONUS VIDEO: Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije: „Ali ste Siniša Mali sa 24 stana“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar