Pero Jovović Foto: Newsmax Adria

Nedopustivo je da se ponovo crtaju mete po novinarima i da ih targetiraju kao izdajnke zbog svojih objava na svojim privatnim profilima na društvnim mrežama, navodi se u saopštenju Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

U svom saopštenju Nezavisno društvo novinara Vojvodine  najoštrije osuđuje pretnje smrću i hajku protiv novinara portala Nova.rs Pera Jovovića i zahteva hitnu rekaciju nadležnih institucija, kao i tužilaštva.

Oni zahtevaju da se spreče dalji napadi i pretenje, kao i da se procesuiraju oni koji mu na taj način ugrožavaju život.

„Protiv novinara Nova.rs Pera Jovovića je pokrenuta hajka nakon pisanja Informera da je na svom privatnom profilu na društvenim mrežama objavio simbole Kosova. On je zbog svoje objave dobio veliki broj pretnji smrću, a na jednoj od montiranih fotografija koja je objavljena o njemu, nepoznati počinioci su prikazali Jovovića sa nožem u glavi. Podsećamo da ovo nije prvi slučaj da nacionalistička retorika, zbog nerešenih odnosa između Beograda i Prištine, ugrožava novinarsku sigurnost. Svaki put kada su ti odnosi nategnuti, novinari bivaju napadnuti“, napominju iz NDNV.

Iz ovog udruženja poručuje da je nedopustivo da se ponovo crtaju mete po novinarima i da ih targetiraju kao izdajnke zbog svojih objava na svojim privatnim profilima na društvnim mrežama.

„Bezbroj puta smo u daljoj i bliskoj prošlosti videli da se hajke protiv novinara završavaju fizičkim napadima i obračunom sa novinarima. Nezavisno društvo novinara Vojvodine ohrabruje kolegu Jovovića i sve kolege i koleginice čija je sigurnost ugrožena da prijave slučaj nadležnim institucijama i da zatraže pomoć novinarskih udruženja“, poručuju iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Novinaru Nova.rs Peru Jovoviću, prethodnog dana upućene su pretnje smrću na društvenim mrežama, nakon što su prorežimski mediji iskoristili njegovu objavu sa Fejsbuka u kojoj navodi da se nalazi u Prištini. Oni su u svojim tekstovima obeležili našeg novinara „kao izdajnika“, nakon čega su usledile brojne pretnje na njegov račun.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram