Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je na osnovu dosadašnjih pristiglih odgovora visokoškolskih ustanova utvrdio da većina univerziteta u Srbiji nije usvojila Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja, odnosno da visokoškolske ustanove u svetlu aktuelnih dešavanja na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, ubrzano rade na izradi istih.

Zaštitnik građana je saopštio da je ustanovio da već usvojen pravilnik od strane Univerziteta u Beogradu kao krovni akt o zaštiti od seksualnog uznemiravanja predviđa postupak posredovanja koji podrazumeva suočavanje potencijalne žrtve i potencijalnog počinioca, a koji bi mogao da dovede do retraumatizacije, odnosno sekundarne viktimizacije podnosioca i podnositeljki prijava, prenosi RTS.

Stoga, polazeći od svojih zakonom propisanih ovlašćenja da pored pokretanja i vođenja postupka, ima pravo da pružanjem dobrih usluga u cilju unapređenja rada ustanova obrazovanja i zaštite ljudskih prava i sloboda, Zaštitnik građana je uputio mišljenje svim visokoškolskim ustanovama, u kome je zatražio da se navedeni postupak posredovanja ne propisuje, odnosno da se pristupi izmenama već usvojenog pravilnika.

U navedenom mišljenju, Zaštitnik građana je pozvao sve visokoškolske ustanove da u roku od 30 dana od dana prijema mišljenja usvoje pravilnike i podsetio da je poštovanje ljudskih prava i građanskih sloboda kao i zabrana svih vidova diskriminacije princip na kome se zasniva visokoškolsko obrazovanja u Republici Srbiji, što je i propisano Zakonom o visokom obrazovanju.

U samom mišljenju, Pašalić je ukazao da bi univerziteti trebalo da, u saradnji sa drugim visokoškolskim ustanovama i organizacijama civilnog društva, organizuju obuke za poverenike sa ciljem njihovog senzibilisanja za pitanja rodno zasnovanog nasilja, rodne diskriminacije, seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja, odnosno posedovanja adekvatnih znanja o rasprostranjenosti i posledicama ovih pojava.

PROČITAJTE JOŠ

Po dostavljanju navedenog akta svim visokoškolskim ustanovama u Srbiji, Zaštitnik građana će objaviti mišljenje na svojoj internet prezentaciji, navodi se u saopštenju.

Na Arhitektonski fakultet u Beogradu stigle su prijave protiv profesora osumnjičenih za seksualno uznemiravanje. U toku je unutrašnja kontrola na fakultetu, a Tužilaštvo je formiralo predmet za taj slučaj. Dekan Arhitektonskog fakulteta dao je izjavu u policiji.

BONUS VIDEO: Prijavite svako zlostavljanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar