Foto: Medija centar Beograd

Epidemiolog Predrag Kon juče je rekao da je broj umrlih od koronavirusa u Beogradu do 1. juna bio tri puta veći od onog koji je zvanično registrovan i saopšten. Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže za Nova.rs da je upoznat sa slučajem i da radi na prikupljanju činjenica, nakon čega će znati da li postoji osnov za pokretanje kontrole.

“Ja sam obradio podatke do juna meseca – tri puta je bilo više smrtnih slučajeva, ne samo što je zvanično prijavljeno, nego što je bilo pismeno prijavljeno“, izjavio je juče Predrag Kon u „Pregledu dana“ NewsmaxAdria i objasnio da se to dogodilo jer „informatički sistem nije bio dovoljno precizan“.

Kon je tom prilikom rekao da je, istražujući podatke Gradskog zavoda za javno zdravlje, za period od marta do juna 2020, utvrdio da je zabeleženo 210 slučajeva u kojima je u potvrdama o smrti pisalo da je neposredni ili osnovni uzrok smrti kovid 19, a tada je bilo zvanično prijavljeno 118 smrtnih slučajeva.

Predrag Kon Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Dodao je da je našao još 29 slučajeva u kojima je navedena virusna pneumonija i 102 „slučaja viška“ od neoznačene pneumonije, od čega „ne možemo sve da računamo da je bio kovid, ali većina jeste“.

S obzirom da su u Srbiji do 31. maja od koronavirusa zvanično preminula 242 pacijenta, iako nije jasno precizirao, podaci o kojima je govorio dr Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korone, najverovatnije se odnose samo na Beograd.

Povezane vesti:

Advokat Ivan Ninić u razgovoru za Nova.rs je istakao da bi u ovom slučaju trebalo da se oglasi Zaštitnik građana.

„Treba da reaguje Zaštitnik građana i da sprovede sveobuhvatni nadzor nad svim institucijama koje su dužne da vode statistiku i zdravstvene evidencije. To su, između ostalih, instituti za javno zdravlje i one ustanove koje su tretirane kao kovid centri. Osim toga, trebalo bi da reaguje i zdravstvena inspekcija, zato što je ona nadležna da kontroliše ažurnost i tačnost vođenja zdravstvenih evidencija u zdravstvenim ustanovama”, rekao je advokat za naš portal.

Na pitanje šta će institucija na čijem je čelu uraditi nakon izjave dr Kona, Pašalić je odgovorio da trenutno utvrđuje da li postoji osnov za pokretanje kontrole.

„U skladu sa činjenicama koje budem imao pred sobom, ako za to postoji osnov, krenuću u kontrolu određenih institucija“, rekao je kratko Pašalić za Nova.rs.

BIRN je još krajem juna, na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19, otkrio da su od 19. marta do 1. juna 2020. od koronavirusa umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare