Rade Panić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Srbija je danas ostala bez još jednog lekara. Aleksandar Milosavljević, lekar internista specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti “Sokobanja”, preminuo je od posledica zaražavanja koronavirusom, čime je postao 118 žrtva zlokobnog virusa iz redova medicinskih radnika. Komentarišući ovu vest, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, Rade Panić, za Nova.rs kaže da je naša država sigurno u svetskom vrhu po broju preminulih medicinara i da je, u odnosu na broj stanovnika, najgora u Evropi.

“Srbija je sigurno u svetskom vrhu po broju preminulih lekara. Što se tiče Evrope, gledano u odnosu na broj stanovnika, mislim da smo ubedljivo najgori. To govori kakva je organizacija zdravstvene zaštite i kakav je odnos nadležnog ministarstva prema zdravstvenim radnicima”, ističe Panić. 

Pročitajte još...

On podseća da je jedan od zahteva komemorativnog skupa, održanog u februaru ispred Vlade Srbije, a koji je bio posvećen preminulim lekarima, bio da se donese pravilnik o upućivanju u kovid jedinice.

“Međutim, mi i dalje imamo strašne probleme. Nemamo rotaciju zdravstvenih radnika, niti imamo jasno određeno koje su to rizične grupe koje ne bi smele da idu na kovid odeljenja. Još uvek nije određeno koje je to maksimalno vreme koje jedan radnik može da provede u skafanderu ili koliko, bez prestanka, može da boravi u crvenoj zoni. Sad su počeli da primenjuju najnoviji način – mesec dana vas pošalju u jednu zdravstvenu ustanovu, naredni mesec u drugu, pa mesec dana u treću ustanovu, a onda vas na kraju vrate u onu u koju ste prvo bili. Pravi se prvid da ima rotacija, a zapravo jedan radnik sve vreme radi u crvenoj zoni”, navodi Panić.

Prema njegovim rečima, situacija sa terena ukazuje da je i dalje nedovoljno dobra organizacija.

“Dolazimo u situaciju da nedostaje zaštitne opreme. I dalje država ne radi ono što joj posao. Testiranje je krajnje sporno, ne rade nam se PCR testovi i dalje nije određeno da li radnici koji su vakcinisani idu u izolaciju ukoliko im neko iz porodice oboli od koronavirusa. Osim toga što ima dovoljan broj vakcina, sve drugo je veoma loše”, podvlači Panić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar