Foto: presscentar.uns.org.rs

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta dr Rade Panić izjavio je danas da je glavni uzrok velike smrtnosti i zaražavanja lekara od korona virusa loša organizacija u kovid bolnicama i ambulantama, kao i iscrpljenost i nedostatak medicinskog kadra.

Panić je potvrdio da je od početka pandemije u Srbiji preminulo više od 72 lekara, dok je broj preminulih među ostalim medicinskim radnicima još uvek nepoznat. On je, pozivajući se na informaciju ministra zdravlja Zlatibora Lončara od pre mesec dana da je u Srbiji inficirano oko 3.300 lekara, ocenio da je stvarni broj zaraženih najmanje dvostruko veći.

„Kad se uporedimo sa zemljama u okruženju, broj zaraženih i preminulih zdravstvenih radnika u Srbiji je drastično veći, što govori o lošoj organizaciji u kovid sistemu. U prvom talasu pandemije osnovni uzrok velikog broja zaraženih medicinskih radnika je bila loša ili nedostajuća zaštitna oprema. Međutim, u drugom i trećem talasu pandemije osnovni razlog velikog broja zaraženih i preminulih lekara je loša organizacija u crvenim zonama, iscrpljenost i nedostatak zdravstvenog osoblja“, rekao je Panić.

Najveći broj zdravstvenih radnika je zaražen zbog testa na antitela, dodao je doktor, koji je prema protokolu dugo bio reper za ulazak u bolnicu.

„Taj test je u prvih pet dana zaraze uvek negativan, tako da su pacijenti u situaciji kada su najinfektivniji ulazili u zelene zone na redovno lečenje i tu je dolazilo do značajnog oboljevanja zdravstvenih radnika“, rekao je Panić.

Upitan da li je i koliko zaštitna oprema koju koriste zdravstveni radnici kvalitetna i bezbedna, Panić kaže da na nekim skafanderima piše da štite samo od prašine.

PROČITAJTE JOŠ:

„Često dobijamo skafandere koji su za građevinu i na njima jasno piše da nisu medicinski. Sumnjamo da i maske koje trenutno stižu nisu kvalitetne kao što su bile u prvom talasu pandemije“, ocenio je doktor.

Na pitanje šta bi konkretno moralo da se promeni u kovid sistemu da bi se smanjio broj zaraženih lekara i ostalog medicinskog osoblja, Panić kaže da bi pod hitno trebalo da se prime svi zdravstveni radnici koji su trenutno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Naveo je da je trenutno bez posla oko 2.300 lekara i 8.500 medicinskih sestara i da bi njihovo angažovanje značajno rasteretilo preopterećenost zdravstvenog sistema.

„Rad u kovid zonama mora da se bolje organizuje u smislu zamene kadra i da se bolje organizuju infektivni i čisti putevi kako ne bi dolazilo do njihovog ukrštanja. Takođe, prilikom presvlačenja zdravstvenih radnika u crvenim zonama trebalo bi da im neko pomogne da zaštitnu opremu pravilno svuku sa sebe“, objasnio je doktor.

Prema njegovim rečim, s ovim merama se već prilično zakasnilo jer je u ovom trenutku još mnogo zaraženih zdravstvenih radnika hospitalizovano sa teškim kliničkim slikama.

„U pojedinim kovid bolnicama zdravstveni radnici nisu imali zamenu od početka pandemije. Neoprostivo je i neprihvatljivo što vlasti i ministar zdravlja ne saopštavaju podatke o broju zaraženih i preminulih zdravstvenih radnika, jer se radi o podacima od javnog značaja koji su veoma bitni za dalje planiranje borbe protiv pandemije“, zaključio je dr Rade Panić.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram