Zoran Stojiljković Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković izjavio je da je epidemija koronavirusa promenila i politiku i ekonomiju i socijalne odnose i postojeće trendove stavila u veliko iskušenje.

„Pandemija će sigurno, kao i kriza ponude i potražnje dovesti u pitanje brojna radna mesta, učiniće da autoritarne tendencije u društvu budu naglašenije, ali će biti pitanje šta će biti sudbina procesa rada i kakve promene možemo očekivati u strukturi zaposlenih i promene za građane“, rekao je Stojiljković uoči početka Sabora politikologa.

Komentarišući položaj radnika posle pandemije, Stojiljković je rekao kako očekuje da će doći do nove krize i fleksibilizacije radnih odnosa, ako se ne bude povezala zaštita radnih mesta sa pravima za sve radno angažovane i zaštitom za sve socijalne kategorije.

Povezane vesti:

Profesor FPN Dušan Pavlović ukazao je da su najveće promene došle u ekonomskoj sferi i sferi socijalnih odnosa.

„Ekonomija ne može više da funkcioniše u onom kapacitetu u kojem je funkcionisala radnije, a to ima posledice na socijalnu politiku, zato što ne možete da generišete državne prihode kojima možete da finansirate socijalne programe, a to ima posledica po političke odnose“, rekao je Pavlović.

On je ocenio da će to dovesti do nove distribucije moći.

„Očigledno je da u nekim zemljama postoji veliko raspoloženje da se narod podigne protiv vlasti optužujući je za sve veću kontrolu. Moguće je da, ukoliko vlast ne bude reagovala adekvatno, oni još više ojačaju“, rekao je Pavlović.

On je ukazao da do sada ti pokreti završavaju sve na nivou protesta, osim u SAD, gde je došlo do ozbiljnih sukoba demonstranata i vlasti, gde su umešani i dodatni faktori – poput rasnog faktora, dok u Evropi i Aziji trendovi nisu destabilišući, što ne mora da znači da će takvi i ostati.

Sabor politikologa ove godine se održava na Fakultetu političkih nauka, a ovogodišnja tema je „Političke posledice pandemije“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar