Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Upis u srednje škole i polaganje male mature sve su bliži - 27, 28. i 29. jun. Pri odabiru škole jedan od glavnih kriterijuma je i da li je po njenom završetku moguće naći posao i kolika će biti plata. Za vas smo izdvojili upravo one obrazovne profile i škole koje garantuju da se nećete motati po birou i jedva sastavljati kraj sa krajem.

Među najtraženijim zanimanjima za ljude sa srednjom stručnom spremom, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, jesu administrativni tehničari. Posla ima za ekonomske tehničare, kao i za komercijaliste.

Traženi su i trgovci, a odmah nakon njih i kuvari. Slede građevinski tehničari, kao i mašinski tehničari – konstruktori. Lako do posla mogu i konobari, kao i medicinske sestre.

Dakle, ugostiteljske, ekonomske, medicinske i zanatske škole mogu biti dobar izbor.

Ukoliko se vaš mali maturant ili maturantkinja odluče da svoje školovanje nastave u oblasti nege i lepote, treba da znate da posla uvek ima i za frizere.

Zanatlije, takođe, mogu da dobro zarade nakon završetka srednje škole. Zanimanja poput vodoinstalatera, varioca, stolara, bravara i automehaničara uvek su tražena.

Takođe, traženi su i vozači, što znači da će lako doći do posla i mladi ljudi nakon završene srednje saobraćajne škole. Naravno, ovim zanimanjem možete se baviti sa diplomom bilo koje škole, samo je važno da imate vozačku dozvolu B, C ili D kategorije, u zavisnosti od toga da li konkurišete za posao vozača autobusa, kamiona ili autobusa.

Koliko zarađuju zaposleni na ovim pozicijama?

Prema podacima dostupnim na sajtovima za zapošljavanje, plate administrativnih tehničara kreću se od 43.000 i 70.000 dinara. Ekonomski tehničari mogu zaraditi od 43.000 pa do 100.000 samo sa završenom srednjom školom.

Oglasi na sajtovima za zapošljavanje su za poziciju komercijaliste raznovrsni, te u zavisnosti od firme, radeći ovaj posao možete zaraditi od 60.000, pa sve do čak 175.000 dinara.

Prodavci mogu da zarade od 35.000 do 75.000 dinara, dok plate za kuvare variraju i zavise od mnoštva faktora. Tako pomoćni radnici u kuhinji zarađuju oko 40.000 dinara, dok kuvari sa iskustvom mogu da zarade od 50.000 do 80.000 dinara. Najviše može da zaradi šef kuhinje, koji sa iskustvom i poznavanjem jela internacionalne kuhinje zarađuje i više od 1.000 evra.

Plate fizera su drugačije od salona do salona, a vlasnici uglavnom svojim zaposlenima plaćaju procentualno u odnosu na učinak. Ipak, ukoliko se zaposlite u poznatom ili skupom salonu, vaša mesečna primanja mogu da dostignu i 150.000 dinara.

Konobari će, u zavisnosti od mesta na kom rade mesečno zarađivati od 35.000 do 90.000 dinara. Pogotovo leti, u jeku turističke sezone, dnevnice konobara idu i do 2.500 dinara.

konobarica, konobar
Foto: Shutterstock

Građevinski tehničari zarađuju u proseku od 45.000 do 92.000, dok konstruktori mogu da ostvare mesečna primanja od 43.000, pa sve do 110.000 dinara.

Plate medicinskih sestara kreću se od 45.000 do 80.000 dinara.

Zanatlije u Srbiji imaju mogućnost da svoj rad unovče i više nego pristojno. Primera radi, varioci na mesečnom nivou mogu da zarade neverovatne sume novca za standarde u Srbiji – od 2.000 do čak 4.000 evra.

Od svih vozača u Srbiji, najbolje zarađuju oni koji voze više kategorije vozila – autobuse i kamione. U zavisnosti od broja radnih sati, plate se kreću od 80.000 do 120.000 dinara, pokazuju podaci sajtova za oglašavanje poslova. Iako se ove zarade čine velikim za standarde u našoj zemlji, one su ipak niske u odnosu na inostranstvo, gde vozači zarađuju još više.

Vozač Foto:Shutterstock

BONUS VIDEO Banja Koviljača: Srednjoškolac sam restaurirao „Fiću“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare