Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock/Baloncici/EQRoy/TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu doneta je odluka o povećanju školarine od oko 20 odsto, protiv čega su se studenti pobunili. Oni protestuju u zgradi fakulteta, a planirano je da u petak imaju sastanak sa dekanom, a ukoliko ova odluka "prođe", studenti tog fakulteta će za školarinu morati da izdvajaju skoro 300.000 dinara godišnje. Međutim, ovaj fakultet nije jedini koji je doneo takvu odluku. Ima ih još i to uz još drastičnija poskupljenja do čak 46,8 odsto.

1. Mašinski fakultet

Ovaj fakultet je, za sada, najviše podigao školarine – za čak 46,8 odsto.

Pročitajte još:

Cena za studijski program Mašinsko inženjerstvo je do sada iznosila 72.000 dinara, a za program Informacione tehnologije u mašinstvu 180.000 dinara. Sa najnovijim povećanjem, cene će skočiti na 106.000, odnosno 264.000 dinara.

Foto: Baloncici / Shutterstock

Što se tiče cene školarine na master studijama, ona je do sada takođe iznosila 72.000 dinara. Na doktorskim studijama, međutim, cena je do sada iskazivana u evrima i koštala je 8.000 evra za sve tri godine. Međutim, nije precizirano da li će se poskupljenje odnositi i na ove nivoe studija.

2. Arhitektonski fakultet

Na ovom fakultetu doneta je odluka da se školarina podigne za oko 20 odsto, što je izazvalo pobunu među studentima. Ukoliko se ovi planovi ostvare, školarina za brucoše će sa trenutnih 240.000 dinara skočiti na skoro 300.000 dinara, dok će se cena za ostale studente uskladiti sa inflacijom od 15 odsto, pa će školarina skočiti na 270.000 dinara.

Kako je najavljeno, predstavnici studenata u petak treba da održe sastanak sa upravom fakulteta kako bi se pronašlo rešenje.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dodatni problem sa troškovima na ovom fakultetu svakako je činjenica da sve materijale koji su im potrebni u izradi radova studenti plaćaju sami, što na godišnjem nivou predstavlja veliko finansijsko opterećenje za studente i njihove porodice.

3. Biološki fakultet

Na ovom fakultetu doneta je odluka o povećanju školarine od 10 odsto.

To znači da će studenti osnovnih studija godišnje plaćati oko 100.000 dinara, umesto dosadašnjih 90.000. Na ovom fakultetu porašće i školarine za specijalističke i doktorske studije. Na specijalističim studijama školarina je iznosila 100.000 dinara, a od sledeće godine će biti 110.000, a na doktorskim je bila 110.000, sada će biti 120.000 dinara.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dekan Biološkog fakulteta prof. dr Ljubiša Stanisavljević ranije je rekao da su upisne kvote na tom fakultetu za buduće brucoše iste kao i prošle godine, a da je povećanje školarine minimalno.

4. Fakultet organizacionih nauka

Ovaj fakultet je predložio povećanje kvote za 40 budžetskih mesta na osnovnim studijama, a iz uprave se nadaju da će to odobriti. Ipak, doneta je odluka i o povećanju školarine u iznosu od 9,2 odsto. Što se tiče master studija, školarine će zavisno od programa biti povećane od šest do osam odsto, a školarina na doktorskim studijama takođe će biti skuplja za šest procenata.

To u prevodu znači da će studenti osnovnih studija, umesto dosadašnjih 145.500 dinara, ubuduće školarinu plaćati skoro 159.000 dinara.

Foto:N1

Što se tiče master studija, trenutne cene školarina kreću se od 171.000 do čak 252.000 dinara, a konkretni iznosi nakon povećanja zavisiće od toga koliko na kom smeru školarina bude uvećana.

Kada je reč o doktorskim studijama, one su do sada koštale 288.000 dinara, pa će nakon povećanja od šest odsto one koštati čak 305.000 dinara.

5. Ekonomski fakultet

Na Ekonomskom fakultetu doneta je odluka da se školarina uveća za 9,1 odsto. Što se tiče kvota za upis, one nisu povećane, budući da ovaj fakultet svakako spada u one koji upisuju najveći broj studenata.

„Ekonomski fakultet u Beogradu ima odredbu koja je definisana odlukom Saveta da se školarine usklađuju sa stopom inflacije. Ove godine smo, imajući u vidu težinu situacije u kojoj se nalazimo, taj procenat ipak prilagodili na način da se odnos između tereta koji preuzima student i njegova porodica i Ekonomski fakultet podeli na dva prema jedan i povećanje školarina je za 9,1 odsto“, rekla je ranije dekanica Ekonomskog fakulteta prf. dr Žaklina Stojanović.

Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Na ovom fakultetu studentima se školarina određuje prema tome koje su mesto zauzeli na rang listi pri upisu. Za studente starijih godina, školarina se određuje prema formulama u kojima je fokus na broju osvojenih ESPB bodova.

Budući da se visina školarine na osnovnim studijama kreće od 97.000 do 128.000 dinara, i uvećani iznosi će biti u rasponu od oko 106.000 do oko 140.000 dinara.

Za sada nije precizirano da li će se uvećanje odnositi i na master i doktorske studije, ali ukoliko ovo bude sluičaj, školarine će na tim programima ići i do 215.000, odnosno 230.000 dinara.

BONUS VIDEO Studenti Medicinskog fakulteta žele da ostanu u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare