Foto:Screenshot/Instagram/anketa_arh.bg/screenshot

Grupa studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu počela je blokadu fakulteta, nakon današnje sednice Saveta Fakulteta na kojoj je doneta odluka o povećanju školarine, saznaje Danas.

Grupa studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu počela je blokadu fakulteta, nakon današnje sednice Saveta Fakulteta na kojoj je doneta odluka o povećanju školarine, saznaje Danas.

Da je fakultet blokiran, studenti objavljuju na instagram stranici anketa_arh.bg, na kojoj je prethodno osvanulo i obaveštenje da se novinari ne pozvaju na današnje okupljanje.

Povod za to je bila sednica Saveta Fakulteta na kojoj se odlučivalo o školarinama za narednu školsku godinu.

Protest studenata Fakulteta Muzičke umetnosti Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako nezvanično saznaje Danas, iza organizacije blokade ne stoje zvanični studentski predstavnici.

Posle primedbi studenata, Savet Arhitektonskog fakulteta je delimično odustao od prvobitnog predloga Nastavno-naučnog i umetničkog veća da školarine za osnovne studije budu povećane sa 240.000 dinara na 290.000 dinara.

Kako saznaje Danas, ta cena važiće za samofinansirajuće brucoše (što je usklađivanje sa iznosom koji fakultet dobija za budžetskog studenta), dok će za ostale studente povećanje biti usklađeno sa stopom inflacije od 15 odsto pa će školarina biti 270.000 dinara.

Pročitajte još:

Podsetimo da Savet na prethodnoj sednici nije imao kvorum za odlučivanje, zbog čega je tema o povećanju školarina bila i na današnjoj sednici.

Dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica nije želeo da komentariše trenutna dešavanja na fakultetu, a do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da dobijemo nikog od zvaničnih studentskih predstavnika.

Arhitektonski fakultet nije jedni koji je odlučio da poskupi školarine. Mnogi fakulteti Beogradskog fakulteta su na taj korak bili prinuđeni zbog rasta inflacije, kako su objasnili.

Ova tema nije bila na poslednjoj sednici Senata, na Univerzitetu u Beogradu Danasu je rečeno da nemaju još uvek kompletne podatke za sve fakultete, pa ne mogu da kažu ko je sve i za koliko planirao da podigne cenu školarina.

I u Studentskom parlamentu UB je rečeno da podatke o tome tek prikupljaju.

BONUS VIDEO: Studenti u domovima ostaju bez tople vode

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar