Cela Srbija se digla na noge nakon potresne ispovesti mlade porodilje Marice Mihajlović iz Šida, koja je u sredu optužila lekara M. M. u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici za akušersko nasilje i smrt svoje tek rođene bebe. Zdravstvena inspekcija je već juče upućena u ovu ustanovu, a pokrenut je i unutrašnji nadzor. Ekipa portala Nova.rs obišla je bolnicu u kojoj se Marica porodila, a na samom ulazu u krug ustanove dočekali su nas skriveni pogledi prolaznika i građana koji su čekali ispred i u čijim očima se videlo da nešto nije u redu.

Niko nije ostao ravnodušan na suze i vapaj mlade Šiđanke Marice Mihajlović koja je, kako je ispričala, imala porođaj kao u horor filmovima. Najgore od svega je što je svoju dugo čekanu devojčicu izgubila samo nekoliko sati po rođenju.

Foto: N1

O Maričinom traumatičnom iskustvo govorili su građani koje smo zatekli ispred Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici u kojoj se ona porodila.

Svi su i dalje u neverici i bez reči, posebno što su neki od njih, kako su ispričali za naš portal, čuli za njega „samo reči hvale“, da „nije loš i da ne traži pare“.

„Bože gospode, nisam čula ništa loše o tom doktoru. Baš sam se iznenadila. Više čovek ne može nikome da veruje. Znate šta, oni su nezadovoljni platama u zdravstvu i onda se iživljavaju nad pacijentima. Njima je samo da otarase pregled, pa kako bude. Žalosno, žalosno ako je doktor tako postupio. Ostaće i bez posla i bez podrške za dalji rad“, ističe Jelena koju smo zatekli ispred ulaza u Dom zdravlja koji je tik do zgrade ginekologije i akušerstva.

„Ja sam toliko besna, zgrožena i razočarana što sam naivna i što uvek kažem: svi lekari su dobri jer nas leče. Pa kako dobri? Kako je taj čovek mogao tako da se ophodi prema nesrećnoj devojci? Da li zbog toga što je Romkinja? Sramota, sramota! Ima dobrih lekara, ali nažalost, i oni se menjaju. Nisam imala dodirnih tačaka sa tim lekarom, ali je dva puta porađao ćerku moje komšinice. Nije prošla najsjajnije, ali nije ga krivila. Toliko znam“, rekla nam je starija gospođa koja je čekala ispred Doma zdravlja, na ulazu za Odeljenje za zdravstvenu zaštitu žena.

PROČITAJTE JOŠ

Dok smo koračali ka ulazu u porodilište, začuli su se zaježljivi komentari.

„Nek ga sada novinari iskasape kad je on mučenu ženu“.

Na stepenicama je stajalo dobro poznato lice, hrabra Jelena Stupljanin, srpska glumica koja je po ko zna koji put došla da pruži podršku onima kojima je potrebna i da najavi borbu za pravdu kako se ovako nešto nikada ne bi ponovilo.

„Aktivistkinja Dea i ja smo došle danas da pružimo podršku Marici i svim ženama koje su pretrpele akušersko nasilje i da se svi skupimo i da kažemo – ovo mora da prestane. Žene, niste same, uz vas smo“, navodi glumica.

Čuvši naš razgovor, Mitrovčanka Senka je dobacila da ovdašnja bolnica odavno ne funkcioniše kako treba.

Foto: Sanja Tomić/Nova.rs

„Mog muža nisu hteli da prime u hitnu. Kažu mu: niste vi za nas, idite u drugu ustanovu. On ode tamo, čistačica kaže ovde nema žive duše. Ode žena da pozove nekog, kaže čovek umire. I moj muž je umro. Ovo je katastrofa. Ovo je žalosno što se dogodilo. Tako da se radi pacijentima… Sramota“, rekla je ona.

U zgradi Ginekologije i akušerstva, u delu gde se ulazi u porodilište, odzvanja plač beba. Ne stalno, tek s vremena na vreme čuje se novorođenče.

Baš u trenutku kada smo ušli, jedan novopečeni tata je došao u posetu svojoj ženi.

Kaže da su dobili sina i da jedva čeka da ih odvede kući.

„Čuo sam šta se dogodilo. Mi nismo odavde, pa ni ne znam ništa o tom doktoru, osim da je srozao ovu ustanovu. Ovde više nijedna žena neće kročiti. Mene je supruga pozvala i odmah mi rekla da čeka otpust što pre, oseća se nervozno, nije mogla da doji bebu od nervoze. Tužno je što žene prolaze kroz takvu torturu, a verujem da je u Beogradu još gore. Svašta sam čuo“, rekao je Milan kog smo slikali s leđa jer kako kaže, nije trenutak.

Foto: Sanja Tomić/Nova.rs

Hodnik je bio čudno prazan, nikoga nema osim poneke medicinske sestre koja užurbano izlazi iz jedne prostorije u drugu.

PROČITAJTE JOŠ

Žuri, a na naša pitanja ne želi da odgovori.

Kaže da ne može ništa da nam kaže o incidentu koji se dogodio, ali je potvrdila da je zdravstvena inapekcija u kontroli i da je najbolje da izađemo napolje ako već nismo pacijenti.

Podsetimo, Marica M. optužila je ginekologa-akušera M. M., koji radi u porodilištu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, za smrt njene bebe, kao i da ju je vređao, stiskao vilicu i pretio da će joj „smrskati glavu“.

Foto: N1

Bolnica je pokrenula unutrašnji nadzor, a u nju je danas ušla i Zdravstvena inspekcija. Lekar kog je optužila Marica iz Šida javio se sam u policijsku stanicu i to zato što se nakon komentara u medijima i na društvenim mrežama osećao ugrožena.

Sa druge strane, Marica Mihajlović je nakon optužbi na račun lekara dala izjavu u policiji, dok su u Višem javnom tužilaštvu rekli da vrše provere u ovom slučaju.

Zbog ovog slučaja, ali i svih ostalih, koji su obelodanjeni tokom poslednjih nekoliko godina, kao i onih žena koje još uvek nisu ispričale svoju priču, lokalni tim Kreni-Promeni Mlada Mitrovica organizovaće u subotu, 20. januara, protest ispred Skupštine Sremske Mitrovice. Protest će početi u 15 časova.

BONUS VIDEO Marica Mihajlović o gubitku bebe nakon porođaja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar