Najlepši dan u životu žene, u srpskim porodilištima često postaje onaj koji se „briše“ iz sećanja, a sve zbog pojedinih ginekologa-akušera, koji se na svom radnom mestu, ponašaju kao da rade u klanici. Stotine prijava žena u Srbiji na račun ginekologa, završile su bez presude i kazne počinioca, licencu najčešće ne gube, a ako i dođe do suspenzije, po njenom isteku se nesmetano vraćaju na posao. Najnoviji slučaj Marice Mihajlović iz Šida, čija je beba, kako kaže, zbog greške lekara preminula posle rođenja, izazvao je bes u javnosti, a glas žena, žrtava sistema, čuće se danas u 16 i 30, na protestu ispred Ministarstva zdravlja.

Najteža i najsurovija posledica, koju u sebi nose žene, koje su na prvom porođaju pretrpele nasilje ginekologa-akušera, je odustajanje od daljeg rađanja, odnosno od drugog deteta.

Foto: Privatna arhiva

„Želim drugo dete, ali da moj prvi porođaj nije prošao uz traumu, uveliko bih ga rodila. Prošlo je tri godine od prvog porođaja, a svaki put kad radim test na trudnoću, istraumirana sam da ću ponovo proći kroz isto gorko iskustvo. Plašim se na momente da ću umreti na drugom porođaju, zbog čega sam išla i na terapiju, trudila se da se izborim na sve načine sa traumom“, priča za Nova.rs Dragana Pandurević Jovović, urednica portala Zadovoljna.rs, koja se pre tri godine porodila u KBC „Dr Dragiša Mišović“, a čiji je sin jedva preživeo.

„Ugušila se daboda“

Dok je prolazila kroz pakao, babica je Dragani dobacila: „Ugušila se dabogda“, što je bio samo vrhunac nehumanog, nedostojanstvenog tretmana koji je dobila, na mestu gde je rodila svoje prvo dete.

Dragana Pandurević Jovović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„U kontaktu sam sa drugim mamama preko grupe na Fejsbuku, koju sam pokrenula. Mnogo je žena u Srbiji koje su se javile sa sličnim iskustvom akušerskog nasilja i nikada više nisu htele da rode. U našoj zemlji se neumorno priča o natalitetu, podsticajima rađanja, ali nama ne treba 300.000 dinara, nego uverenje da ćemo bezbedno moći da se porodimo, i da će o nama i našoj bebi u porodilištu besprekorno voditi računa od dana kad kročimo tamo, do odlaska kući. Pričamo stalno o savesti lekara, ali to se valjda podrazumeva. Ne treba buduća majka da razmišlja kakav je neki lekar kao čovek. Njegova je dužnost i zakletva ga obavezuje na to da radi svoj posao profesionalno, bez obzira na to ‚kakav mu je dan‘“.

Foto: Privatna arhiva

Promene u porodilištima moraju biti sistemske, a imaju više nivoa, koje hitno moramo da pređemo i preveniramo svako dalje nasilje.

Pročitajte još:

„Postoji Pravilnik Ministarstva zdravlja po kom zdravstveni radnici moraju da se odnose prema pacijentkinjama. Njih to uopšte ne zanima, iako bi ovo moralo da bude sistemski rešeno. Mora da se insistira na edukaciji zdravstvenih radnika, što je prvi korak. Treba da prepisujemo pozitivne prakse iz drugih zemalja. Naši lekari su needukovani po tom pitanju, ali nije to samo do njh, već do sistema, koji ponašanje prema pacijentkinjama nije stavio kao prioritet. Prosto niko ne insistira da se ovaj deo posla poštuje. Doktori se pravdaju adrenalinom koji skače kada porađaju ženu i oni, kao, u tim momentima ne mogu da vode računa o svojim postupcima. Niko ne sme da pristane na ove argumente, niti na one da je porodilja neuračunljiva. Čak i da porodilja izgubi kompas ponašanja, što je normlano i očekivano, doktor je taj, koji mora da zna kako da se ponaša u toj situaciji, kako da je smiri. Nije on radnik u ‚fabrici rađanja‘, a žena na pokretnoj traci“, naglašava Dragana.

Pratnja na porođaju nije dovoljna, potrebno sistemsko rešenje

U poslednjh nekoliko decenija, na prste jedne ruke mogu se prebrojati lekari koji su izgubili licencu zbog akušerskog ili bilo kog vida nasilja nad pacijentom.

Foto: Privatna arhiva

„Plašim se da odem kod ginekologa, jer ne znam da li je čuo moju priču, kako će reagovati, da li ću opet trpeti nasilje ili neki oblik neprijatnosti. U koju god bolnicu da odem, kod bilo kog lekara, ne osećam se više sigurnom jer sam iznela svoju priču. Smatram da za postupke koji ugrožavaju tuđe živote svako treba da ide u zatvor, pa i lekar. Prvi korak je edukacija i transparentan sistem utvrđivanja propusta, a onda i sankcije. Pre godinu i po dana pokrenula sam Inicijativu za odobravanje pratnje na porođajima u svim porodilištima, ali moramo da shvatimo da u našem društvu mnogo žena ne želi muža, niti bilo koga pored sebe u sali. Još manje muškaraca hoće da prisustvuje porođaju, tako da ovaj potez nije dovoljan. Iz tog razloga nam je potrebno sistemsko, ozbiljno rešenje“, zaključuje Dragana.

Foto: Privatna arhiva

Ovim problemom bavila se i Marina Mijatović, jedna od tri advokatice koje su 2022. objavile Izveštaj o tretmanu žena u ginekološko-akušerskim ustanovama u Srbiji, a za Nova.rs priča o slučaju Marice Mihajlović i naglašava da ako Ministarstvo zdravlja i lekarska komora nastave da spavaju i da ignorišu akušersko nasilje, ono neće nestati samo od sebe.

„U ovakvim slučajevima neophodno je veštačenje, da bi se tačno utvrdio uzrok smrti. Morala bi da se radi obdukcija, mada se na to uglavnom ne pristaje. Manjkavost obdukcija je što su često šture. Žene, koje su žrtve mogu da se obrate savetniku za prava pacijenata, zdravstvenoj inspekciji, Sudu časti Lekarske komore. Konačno, može da se podnese krivična prijava ili pokrene parnični postupak. Zavisi na koji način žena koja je preživela akušersko nasilje želi da zaštiti svoja prava. Kazna, koja se može izreći lekaru, zavisi od postupaka koji je pokrenut. Lekar može da dobije zabranu rada što izriče Lekarska komora i da ostane bez licence, ali retki su primeri da se to zaista i dogodi i da se doktorima izrekne neka od mera zbog greške“, kaže Mijatović.

Potrebno je što više prijava

U krivičnom postupku, ističe ona, lekar može ostati bez licence, ali sve zavisi od presude, a najvažnije je da žene podnose prijave za svaki slučaj nasilja, kako bi bio evidentiran.

Foto: Privatna arhiva

„Sud procenjuje da li će dobiti novčanu kaznu, uslovnu osudu ili zatvorsku kaznu. U parničnom postupku traži se naknada štete, tačnije određeni iznos novca. Postoji mnogo pravnih puteva kod nas, ali nažalost, retkost je da neki i uspe. Veoma je važno da žene podnose prijave za svaki slučaj akušerskog nasilja jer će tako biti izvršen pritisak na zdravstveni sistem da se probudi i da preduzme mere koje će doprineti da lekari koji vrše akušersko nasilje budu sankcionisani i da prestanu sa zlostavljanjem pacijentkinja. Ako Ministarstvo zdravlja i lekarska komora nastave da spavaju i da ignorišu akušersko nasilje, ono neće nestati samo od sebe. Žene su u strahu i ne veruju u sudske procese. Njima se mora pružiti podrška i zaštita, a rad lekara mora biti pod nadzorom nadležnih organa“, objašnjava Mijatović.

Marina Mijatović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, Marica Mihajlović porodila se u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica 12. januara ove godine, a njena beba preminula je nekoliko sati kasnije, nakon što se nagutala plodove vode. Marica za smrt bebe krivi ginekologa-akušera M. M., koji je, kako kaže, tokom porođaja vređao na nacionalnoj osnovi, pretio batinama i pritiskao stomak, toliko da joj je slomio rebro, i uporno je odbijao da je porodi carskim rezom.

Foto: Privatna arhiva

Usled ovog slučaja, ali i svih koji su obelodanjeni tokom poslednjih nekoliko godina, neformalni feministički kolektiv „Ženska solidarnost“, najavio je protest protiv akušerskog nasilja, koji će se održati u 16 i 30 sati, u Nemanjinoj ulici, ispred Ministarstva zdravlja, pod nazivom „Porodilište, a ne klanica“.

Lekari u Srbiji osuđeni za akušersko nasilje

2019. Osnovni sud u Novom Pazaru pravosnažno je osudio lekara M. Š. na godinu dana zatvora, za koju je izrečeno da se neće izvršiti ukoliko u naredne tri godine ne učini novo krivično delo. Tačnije dobio je uslovnu kaznu u trajanju od godinu dana, a zbog nesavesnog lečenja Novopazarke L.R. tokom 2010. godine.

2022. Ginekolog koji je polno uznemiravao pacijentkinje osuđen je na osam meseci kućnog zatvora. Na osnovu tužbi dve žene, ginekolog iz Užica, R. M., prvostepeno je osuđen uslovno na dve godine zatvora, a potom je Viši sud preinačio odluku na osam meseci kućnog zatvora.

2022. Aleksinački ginekolog B. P. osuđen je pravosnažno na godinu dana zatvora u kućnim uslovima zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi, koje je za posledicu imalo smrt novorođenčeta Marije Mijailović Milošević (31) iz sela Mozgovo. Presuda je doneta posle sedam godina suđenja.

2023. Na posao je, u Dom zdravlja Bečej, vraćen ginekolog S. M. koji je verbalno uznemiravao pacijentkinje i trudnice, vikao na njih i vređao ih. Prethodno je bio u pritvoru zbog lažnih dijagnoza i upućivanja pacijentkinja na privatnu kliniku. Gotovo 1.000 žena potpisalo je peticiju za “Prestanak radnog odnosa ginekologa S. M. u DZ Bečej, pokretanje disciplinske i oduzimanje licence!”

***

BONUS VIDEO: Akušersko nasilje u srpskim porodilištima – gost Dragana Pandurević Jovović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare