Ekipa portala Nova.rs je nakon nešto više od godinu godinu dana ponovo posetila Makiš - gradilište budućeg beogradskog metroa, kako bismo se uverili da li su odmakli radovi na projektu koji vlast predstavlja kao svoju kapitalnu investiciju za Beograđane. Iskreno, na prvi pogled je već primetno da se u prethodnom periodu dosta radilo. Površinana kojoj se obavljaju radova značajno je veća u odnosu na prošlu godinu.

Od trenutka kada su na Makišu najavljeni radovi, mnogi aktivisti su upozoravali na opasnost da se ugrozi najveće beogradsko vodoizvorište. Ta bojazan i dalje kebdi u vazduhu, pa je zato potrebno pomno pratiti svaku fazu radova.

Foto: Nova.rs

Izgradnja metroa i radovi na Makšikom polju počeli su 22. novembra 2021. godine. Rok za završetak je tri godine.

Foto: Nova.rsIzvođač radova je kineska kompanija „Power Construction Corporation“ sa svojim ogrankom u Beogradu.

Ekipa portala Nova.rs na Makišu je bila u februaru prošle godine, kada smo nakon godinu dana ponovo otišli tamo, uverili smo se da je radovima zahvaćena znatno veća površina,

Foto: Nova.rs

Iako u trenutku našeg boravka nije bilo puno mašina i radnika kao prošle godine, jasno je da su radovi odmakli.

Milenijum tim – vredni čuvar državnih poslova 

Ekipa našeg portala prošle godine, ali i na dan početka radova u novembru 2021. godine, na Makišu je zatekla kamione i mehanizaciju „Milenijum tima“ – firme bliske SNS.

Foto: Nova.rs

Posle Beograda na vodi, stanova za bezbednjake, gasifikacije Srbije, kupovine banje, vinograda, Milenijum tim je dobio posao i na izgradnji metroa.

Ova firma nije dobila taj posao na tenderu jer tendera nije ni bilo. Angažovali su ih Kinezi kao podizvođače.

Naime, posao izgradnje metroa dobila je kineska kompanija „Pauer konstrakšn korporejšn“ (Power Construction Corporation of China), a „Milenijum tim“ je jedan od podizvođača.

Početak radova najavljen kao istorijski

Bivši zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić u više navrtata najavljivao je početak izgradnje metroa kao „istorijski dan“ koji će Beogradu doneti mnogo toga.

Predstavnici mnogih ekoloških uduruženja ocenili su početak izgradnje metroa pogubnim po životnu srdinu, a pogotovo za vodosnabdevanje Beograda koje do sada nije bilo ugroženo, ali početkom izgdranje može doći do trovanja vode i kilometrima daleko.

PROČITAJTE JOŠ

Ugovor o izgradnji infrastrukture i nasipanje platoa za depo beogradskog metroa u Makiškom polju potpisan je početkom novembra 2021. godine, a potpisnici ugovora su tadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradski sekretar za stambene i komunalne poslove Nikola Kovačević, direktorka Direkcije za gradjevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković i predstavnik kineske kompanije Pauer Čajna Jang Bo.

Prema najavama, do kraja 2028. godine biće izgradjena prva linija, od Makišnog polja do Mirijeva, a do 2030. godine i druga linija od Mirijeva do Bežanije.

BONUS VIDEO: Još jedna rekonstrukcija mimo generalnog plana, čekajući metro

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare