Na gradilištu budućeg beogradskog netroa na Makišu, radovi se odvijaju punom parom, uverio se reporter Nova.rs. Tu su bageri, tu su i radnici, a tu je i glavno vodoizvorište Beograda koje bi ovakvim radovima moglo da bude ugroženo i zatrovano.

Početak izgradnje beogradskog metroa na makiškom polju najaviljivan je kao istorijski dan i prekretnica u funkcionisanju svakodnevnog života građana prestonice. Radovi su počeli krajem novembra uz proteste ekoloških aktivista. Skoro tri meseca nakon početka radova, ekipa portala Nova.rs proverila je na terenu kako sve funkcioniše i koliko se odmaklo.

Pri samom ulazu na gradilište nekoliko kamiona odnosi šut i zemlju, a ekipi Nova.rs nije dozvoljeno da uđe na samo gradilište. Na terenu su prisutni i bageri koji iskopavaju zemlju i pripremaju nasip za izgradnju budućeg depoa.

Izgradnja metro stanice Makiš Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ekipa portala Nova.rs pokušala je da razgovara sa nekim od radnika, ali su nam poručili da ne žele da daju izjave, da ne možemo da ulazimo dalja na gradilište, pokazivajući nam na radnike obezbeđenja.

„Nema ništa od izjava, razgovarajte sa nekim od direktora ako želite, mi nismo odgovorna lica“, napominje nam u neformalnom razgovru jedan od građevinskih inženjera.

Nakon toga grupa radnika se uputila u kontrolu terena, a jedan od njih fotografisao je deo mehanizacije prakirane na prilazu gradilištu.

PROČITAJTE JOŠ

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić u više navrtata najavljivao je početak izgradnje metroa kao „istorijski dan“ koji će Beogradu doneti mnogo toga.

Predstavnici mnogih ekoloških uduruženja ocenili su početak izgradnje metroa pogubnim po životnu srdinu, a pogotovo za vodosnabdevanje Beograda koje do sada nije bilo ugroženo, ali početkom izgdranje može doći do trovanja vode i kilometrima daleko.

Ugovor o izgradnji infrastrukture i nasipanje platoa za depo beogradskog metroa u Makiškom polju potpisan je početkom novembra 2021. godine, a potpisnici ugovora su ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradski sekretar za stambene i komunalne poslove Nikola Kovačević, direktorka Direkcije za gradjevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković i predstavnik kineske kompanije Pauer Čajna Jang Bo.

Izgradnja metro stanice Makiš Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Najavljeno je da će izgradnja beogradskog metroa početi do kraja novembra, a do kraja 2028. godine biće izgradjena prva linija, od Makišnog polja do Mirijeva, a do 2030. godine i druga linija od Mirijeva do Bežanije.

Kako je portal Nova.rs ranije pisao, prilikom prethodne posete Mkaišu, na terenu su bile firme „Milenijum tim“ i „Mostogradnja“, koji su podizvođači na ovom projektu.

BONUS VIDEO: Dušan Teodorović: Beogradski metro je nastao u glavi jednog čoveka 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar