Meštani zaseoka Jočići u selu Batote kraj Brusa skoro mesec dana žive bez vode zato što je, kako tvrde za Nova.rs, Šumska uprava Brus pokidala vodovodno crevo prilikom radova na izgradnji šumskog puta. Meštanka Svetlana I. koja ima bebu od samo nekoliko meseci, objašnjava da je život pod ovakvim uslovima postao "surov i neizdrživ" jer umesto da uživa u najlepšim danima majčinstva, ona je 23 dana u agoniji jer nema vode ni za piće, a kamoli za kupanje i ostale potrebe.

„Ne znam kako da nazovem ovu sramotu države. Da, ovo je sramota Srbije da mi u 21. veku, kada su pametni uređaji svuda oko nas, nemamo vodu. Nekako smo tolerisali sedam, osam dana, nadajući se da će čelnici iz opštine reagovati na štetu koju su napravile njihove kolege, ali jok, nikog od njih ne dotiče to što nemamo vode, još nam poručuju da sami rešimo problem“, priča naša sagovornica vidno uzrujana zbog cele situacije.

Selo Batote je najveće selo po prostranstvu u opštini Brus, koje je podeljeno na nekoliko zaseoka. Pored toga što je putna infrasturktura u pojedinim selima bruskog kraja, pa i u ovom, lošeg stanja, zaseok Jočići prethodnih nedelja „kuburi i sa vodom“, tačnije bez vode.

Foto: Privatna arhiva

Prema rečima meštanke, šteta je nastala kada su pre mesec dana izvođeni određeni radovi na izgradnji šumskog puta. Tada je mašina otkinula deo creva seoskog vodovoda, pa je 11 domaćinstava u zaseoku Jočići ostalo bez vode.

„Oni su danima bušili, radili, otkopavali, Bog zna šta su sve radili. Ali dobro, težimo da imamo put, radujemo se njihovoj želji za tim, međutim ako si već napravio neku štetu dok si to radio, onda je ispravi, zar ne? To je radila Šumska uprava, a sada ne žele da saniraju kvar. Na šta to liči? Nedeljama smo bez vode, muku mučimo, pritom imam malo dete, kupam je u lavoru jednom nedeljno, ako mi verujete. Muka mi je od svega“.

Foto: Privatna arhiva

Pored bebe, u „oštećenim“ domaćinstvima je i nepokretna baka od devedeset i više godina koja, baš u takvom stanju zahteva bolje uslove života kojih, međutim, nema upravo zbog greške Šumske uprave.

„Baka je stara i nepokretna, moj svekar je obilazi kad god možeš, donosi joj vodu, međutim žena ne ostaje iz kreveta, možete da zamislite u kakvom je stanju. Niti okupana, niti u čistom, ma da ne poverujete“.

Foto: Privatna arhiva

Dodaje da se snalaze kako znaju i umeju, ali im je više i to dozlogrdilo.

„Moj suprug radi u Brusu dvanaest sati dnevno. Kada mi nestane vodom, moram da idem u susedni zaseok, da nosim dete sa sobom jer nemam kome kući da je ostavim i da vučem balon od šest litara vode, zajedno sa njom. Više i ne mogu da uzmem u ruke“.

Pročitajte još:

Što se tiče stoke, Svetlana kaže da kravama, svinjama i kokoškama daju vodu koja je priključena sa drugog vodovoda, a koja nije za ljudsku upotrebu.

„Voda je žuta i zamućena, iz slavina izlazi talog i mulj i ne sme da se pije, a niti smemo da je koristimo za kupanje. Ne mogu njom da perem stvari jer mi posle treba da ih isperem čistom vodom, a nemamo je. Tako da, muke su velike. Kada bi mi neko  rekao da biram da živim bez struje ili bez vode, izabrala bih struju jer bez vode, život je nezamisliv“, kaže naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Njen komšija Milorad J. koji nam je poslao fotografije na kojima se vidi vodovodno crevo ostavljeno tako kako je, van zemlje, nasred prokopanog puta, kaže da više ne može da toleriše ovakav „nemar opštinara“.

„Policija je već izlazila na teren, napravili su zapisnik, ali ništa dalje nije urađeno, nema nikakve reakcije. Šumska uprava u Brusu odbija da sanira kvar. Uništavaju nam puteve, ruše vodovodnu infrasturkturu, raspolažu opštim dobrom kao svojom svojinom i pritom se maksimalno bahate. Dokle više? Ne poštuju znakove o nosivosti puta, opštinska uprava je postavila znakove na šest tona po osovini u selu Batote, oni i njihovi saradnici i dalje voze pune kamionske prikolice. Postoji li neka institucija u državi koja treba ovim prekršajima da se bavi ili mi građani i dalje moramo da glumimo saobraćajne i komunalne inspektore? Dokle više?“, pita se Milorad.

Povodom navoda meštana zaseoka Jočići, kontaktirali smo opštinu Brus, ali na broj telefona koji je istaknut na njihovom sajtu niko se ne javlja. Uputili smo im mejl, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Takođe, kontaktirali smo i Šumsku upravu brus, ali ni od njih nismo dobili odgovor.

Pisali smo o ovom problemu i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali smo i od njih ostali uskraćeni za odgovor.

BONUS VIDEO: MILJAKOVAČKI SLAPOVI Pukla je vodovodna cev pre par dana i pijaća voda se sliva niz čak tri ulice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar