Ušće reke Bistrice u Vlasinu
Foto: Neformalno udruženje građana "Bitka za Vlasinu"

Saša Mladenović, putopisac i ekološki aktivista, ukazao je u otvorenom pismu Ministarstvu za zaštitu životne sredine i lokalnim institucijama, na potrebu zaštite reke Bistrice, i pozvao ih da izvrše nadzor na lokaciji izgradnje minihidroelektrane "Suknari".

Pročitajte još:

Mladenović je otvoreno pismo uputio Ministarstvu zaštite životne sredine, nadležnima u Vlasotincu i Nišu, kao i vodoprivrednom inspektoru.

Otvoreno pismo prenosimo u celini.

„Poštovani,

Kao što ste upoznati, na području sliva reke Vlasine je do sada izgrađeno oko četrnaest minihidrocentrala. Trenutno se gradi treća na reci Bistrici.

Kako obično biva sa poštovanjem našeg zakonodavstva u bilo kojoj životnoj sferi, zakon služi da se krši, falsifikuje ili ismejava.

I ptice znaju da iza kompletnog projekta izgradnje MHE stoji ozbiljna interesna grupa koja na brzinski način želi da dođe do novca i koja nema nikakvo poštovanje niti prema budućnosti, a još manje prema prošlosti.

Ali isto tako verujem u ostatke vašeg profesionalizma i lično ne dozvoljavam da mi neko otima rodni prag i od njega pravi prostor za deponovanje otpada bilo kakve vrste. A naše reke postaju upravo to – otpad.

Dakle, s obrzirom da svi znate o čemu se radi, i da smo slali zvaničan dopis Opštini Vlasotince, a od građevinskog inspektora dobili odgovor koji je svojim sadržajem uvredljiv za logiku jedne odrasle osobe, ja, kao poniženi građanin ove zemlje i meštanin svoga kraja, od vas zahtevam:

– Da se pod hitno izvrši kompletan nadzor od strane vodoprivrednog inspektora, građevinskog i inspektora zaštite životne sredine na lokaciji MHE Suknari i da se na licu mesta utvrdi pokolj koji se dešava nad rekom Bistricom, levom pritokom reke Vlasine, u ataru sela Donjeg Dejana.

– Da se utvrde posledice na živi svet sa osvrtom na zaštićene vrste

– Da se pokrene javna rasprava o štetnosti MHE na području Vlasine i produži sa moratorijumom izgradnje.

– Da se transparentno objavi datum javne rasprave a ne kao što je dosadašnja praksa da se to radi krišom da niko ne zna.

Prilikom obilaska zatečeno je sledeće stanje:

– Gradilište nije obeleženo, iako je građevinski inspektor u odgovoru rekao da jeste.

– Gradilišna tabla izbledela sa neizmenjenim i nejasnim podacioma

– Vrši se ukopavanje cevi za derivaciju u koritu reke

Ušće reke Bistrice u Vlasinu
Foto: Neformalno udruženje građana „Bitka za Vlasinu“

Smatramo da je količina vode koja je namenja za biološki minimum nedovoljna i da je već napravljena ozbiljna šteta na devastaciji živog sveta.

Radovi se obavljaju bez uslova i mišljenja Zavoda za zaštitu prirode.

U prilogu pisma šaljem vam fotografije sa lica mesta a video materijal možete pogledati na našoj fejsbuk grupi „Bitka za Vlasinu“.

Obraćam vam se jednom jedinom molbom, a to je da ne tražite razloge da se proglašavate nenadležnim i da birokratski prebacujete lopticu sa jedne kancelarije na drugu već da se uhvatite u koštac sa problemom kao što je samoorganizovana grupa građana „Bitka za Vlasinu“ to učinila.

Napominjem da u vremenu časti i obraza, ljudi bi i zbog manjih poraza na sebe dizali ruku, ali mi se zadovoljavamo da samo prestanete da se plašite i shvatite da je u pitanju život vaših potomaka koji se teraju sa rođene zemlje.

I umesto da smo godinama unazad razgovarali kako da se te reke iskoriste kroz njihovu lepotu u razvoju eko turizma ili razmišljanju o mogućnostima korišćenje obnovljivih izvora energije, mi ovde sada govorimo o golom opstanku!

A kako drugačije kada je za to potrebno znanje, a ne kvalifikacija partijskog klona ili poltrona i na uštrb sebe i svoje dece. I to ne od sada, već decenijama unazad…

I za kraj fotografija stena koje su bezumnici srušili dinamitom…“

Ušće reke Bistrice u Vlasinu
Foto: Neformalno udruženje građana „Bitka za Vlasinu“

 

Mladenović je objavio i kako je Vlasina nekada izgledala.

Ušće reke Bistrice u Vlasinu
Foto: Neformalno udruženje građana „Bitka za Vlasinu“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare