Rio Tinto

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao selo Gornje Nedeljice, država je donela odluku da se promeni lokacija za buduću deponiju Rio Tinta i da se ona iz doline Jadra prebaci u okolinu Štavice kod Krupnja. Iako se na prvi pogled čini da je vlast poslušala meštane i da im je izašla u susret sa odlukom o izmeštanju jalovišta, epicentar zagađenja zapravo je samo pomeren sa jednog na drugo mesto.

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović potpisao je rešenje o prestanku važenja Odluke o izradi strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“ na životne sredine, glasila je nedavno objavljena vest.

Pročitajte još...

U prevodu: Ekspresna odluka ministra, usvojena nakon posete predsednika Srbije mestu Gornje Nedeljice, znači da će deponija, koja će nastati radom rudnika Rio Tinta, biti na drugoj lokaciji. Umesto doline Jadra, jalovište će biti u okolinu Štavice.

Izmeštanje problema na drugu lokaciju

Da ovakva potez države neće rešiti problem u razgovoru za “Novu” tvrdi Vladan Jakovljević, pčelar koji poseduje preko 400 košnica i pčelinjake u selima Stupnica i Šurice.

On kaže da će se jalovište Rio Tinta naći u zoni koju preleću njegove pčele, te da je novo rešenje za deponiju jednako pogubno kao prvobitno.

Pčelar Foto:Privatna arhiva/Vladan Jakovljević

“Oni za potrebe te deponije moraju da poseku oko 200 hektara šume. Fabriku kiseonika pretvaraju u fabriku otrova i uništavaju stanište pčela. Sve će biti sprženo na tom brdu”, navodi on i dodaje da će, prema novom rešenju, deponija biti na manje od tri kilometra vazdušnom linijom od mesta gde se nalaze njegove i košnice drugih pčelara.

“Mi smo pčelarski kraj i kvalitet našeg meda je ocenjen sa najvišim ocenama. Ta deponija ugrožava opstanak svih pčelara u ovom delu Srbije”, naglašava naš sagovornik.

Jakovljević je rekao da njegova petočlana porodica živi od pčelarstva, te da je do sada uložio preko 100.000 evra u ovaj posao.

“Ko će da mi nadokandi energiju i vreme? Najviše sam investirao u ovaj posao tokom 2018. godine, a tada nisam znao šta će se desiti. Ugrađivao sam stolariju dok su ljudi na par kilometara od mene istu skidali sa kuća koje su prodavali”, objašnjava on.

Ako dođe deponija za mene ovde nema života

Jakovljević je rekao da, ukoliko se ostvare planovi Rio Tinta, njemu i njegovim pčelama nema života.

“Stav nauke i struke je da tu nema života za pčele. A čim nema za njih, nema ni za ljude. To da li će deponija biti u dolini Jadra ili kod nas u brdima je nebitno. U pitanju je planina jalovine i gde god da je lociraju ona će svojim sadržajem, u kom je utvrđeno da će biti arsena, naneti ogromnu štetu”, zaključuje ovaj pčelar.

BONUS VIDEO: Nova.rs u Gornjim Nedeljicama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare