Foto: Nova.rs, Shutterstock

Više od 400 pacijenata beogradske Klinike za pulmologiju čeka na rezultate patoloških analiza od kojih zavisi lečenje kancera i njihovi životi, tvrde izvori Nova.rs sa. Oni navode da je glavni uzrok ovog problema nedostatak stručnog kadra i iskusnih patologa, a posledica je da se na sudbonosne rezultate čeka mesecima. U lečenju raka svaki dan je dragocen i presudan, pa je pacijentima često jedina opcija da privatno urade neophodnu pato-histološku analizu i spasavanje života plate 500 do 1.000 evra.

Kako navodi naš izvor, iskusni patolozi su napustili Kliniku za pulmologiju i sada rade dva patologa početnika, zbog toga su nalazi često neispravni, a zbog kojih se analize ponavljaju i oduzima se dragoceno vreme za lečenje pacijenata.

Reč je o pacijentima za koje su snimci potvrdili da je reč o poodmaklom karcinomu, a analize patologa treba da pokažu o kojoj vrsti raka je reč i koje lečenje je najprikladnije.

Sa druge strane, navodi naš izvor, postoje „povlašćeni“ pacijenti čiji nalazi se šalju na Medicinski fakultet, a njih direktno prosleđuju sa odeljenja na kojem je načelnik direktor Klinike za pulmologiju Mihailo Stepanović. Ti rezultati su profesionalno i na vreme urađeni, pa su na taj način ovi pacijenti u prodenosti koja može da im spasi život, ukazuje naš izvor.

Ipak, postoje i oni nepovlašćeni pacijenti, oni koji čekaju mesecima.

Bolesnik K.G. star 56 godina prvi put se javio 28. juna. u Kliniku za pulmologiju. Urađene su dve bronhoskopije sa čekanjem nalaza do 18.9. Pacijent je bio bez dijagnoze, dijagnozu je pre nekoliko dana dobio u VMA – slučaj je inoperabilan.

S.K. (69) pacijentkinja koja je prvu bronhoskopiju radila 17. jula,  bez pato-histoloških nalaza, a drugu je uradila 27. septembra. Ova, pacijentkinja u teškom stanju, zajedno sa više od 400 svojih sapatnika treba da čeka nove nalaze, a ona nema vremena za čekanje.

Nova.rs je kontaktirala Kliniku za pulmologiju, kao i njenog direktora Mihaila Stepanovića, rečeno nam je da se obratimo Medija centru Kliničkog centra Srbije, što smo i uradili. Do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Bonus video: Epidemija kancera