Beba Golubović Foto: Privatna arhiva

"2015. mladaež koji sam imala od rođenja je pocrveneo, pa je zasvrbeo i posle izvesnog vremena i prokrvario. Tek tada sam otišla kod lekara i utvrđeno je da imam melanom" i tako počinje dugogodišnja napeta i neizvesna borba Beograđanke Bebe Golubović (52). Majka, supruga, ćerka, carinska službenica - Bebin sasvim sređen život u trenutku se okrenuo naopačke.

„Odstranili su mladež i utvrdili da je melanom. Ipak, sve je delovalo dobro, ukazivalo je da je melanom očišćen. Međutim, preokret, ubrzo su utvrdili da je bolest napredovala i da je dosta limfnih čvorova zahvaćeno metastazom“, životna drama i dug proces lečenja se tada zahuhtavaju.

„U to vreme, 2016. su mi rekli da u Srbiji nema lekova za melanom i puštena sam sa idejom da se redovno kontrolišem na svaka tri meseca, to je bio jak udarac. Igrom slučaja saznajem za kliničku studiju koja se pokretakla na VMA. Zbog brzog širenja bolesti, bila sam dobar kandidat. Studija je trajala pet godina – godinu se prima terapija, a četiri godine se pacijenti prate. Polovina pacijenata prima lek, polovina placebo. Pred završetak studije otvorila se nova metastaza, otvorili su moj dosije i utvrdili da sam primala placebo. Tada sam ušla u četvrti stadium bolesti, metastatski melanom“, novo suočavanje sa dijagnozom koja zastrašuje.

Ipak, sreća u nesreći. Učešće u studiji Bebi je obezbedilo pravu terapiju, a ne placebo. Beba se ne predaje. Ipak, bolest nije jedina teskoba sa kojom je junakinja naše priče morala da se suoči.

„Sa bolešću se jako teško suočavaju i pacijenti i porodica. Moj bivši muž se nije najbolje snašao u toj priči, bilo je problema i nerazumevanja. Sve se ružno završilo, u toku lečenja sam se i razvela. Tada sam ostala sa ćerkama i počelo je sklapanje životnih kockica. Kada se sve to rešilo i kada sam postavila svoj život na noge, tada sam se posvetila borbi sa melanom u pravom smislu – tada sam rešila da vidim šta je to sa čime se ja zapravo borim“, odlučna je naša sagovornica.

Beba je veoma aktivan član Udruženja pacijenata sa melanomom i ne libi se da svoje, sada već dugogodišnje iskustvo, prenese svima koji se sa njim tek suočavaju.

„Našla sam se sa ljudima koji su u istom problemu kao ja, shvatila sam da nisam jedina. To mi daje volju, samopouzdanje da mogu da se izborim i da prevaziđem. Živim jedan ispunjen život, okružena sam nasmejanim ljudima koji imaju pozitivan odnos prema život, Mi smo racionalizovali svoju bolest. Znamo sa čime se suočavamo i tražimo najbolji način da to pobedimo. 2022. smo u Srbiji dobili praktično sve lekove koji se koriste i u svetu. Ti lekovi su dostupni pacijentima u četvrtoj fazi melanoma. Borimo se da ta terapija bude dostupna i za pacijente u trećoj fazi bolesti. Da sam ja terapiju primala u trećem stadiumu, možda se sada ne bih suočavala sa metastazama“, objašnjava nam Beba svoje ciljeve i ciljeve njenih saboraca u Udruženju.

Beba pre bolesti?

Pre dijagnoze Bebin odnos prema životu bio je prilično drugačiji, njeni prioriteti su se u međuvremenu promenili. Shvatila je da njoj mora da bude dobro da bi bilo dobro i svima oko nje.

„Dobra majka, dobra snajka, dobra na poslu, dobra u kući. Povremeno sam se viđala sa prijateljicama. Jedan sređen život. Muž je imao svoj posao, ja svoj. Maksimalno sam bila posvećena porodici. Nisam imala vremena za neke svoje ideje i svoje želje, ostvarilvala sma ih sporadično i ponekad. Uvek su drugi bili na prvom mestu, uvek je bilo važno da drugi budu zadovoljni. Balansirala sam. Mnogo toga se promenilo od kada mi je dijagnostikovan melanom. Uvek sam bila vesele prirode, to se ipak nije promenilo, to mi i sada pomaže da opstanem. Ćerke sada imaju 22 i 18 godina, pa su samostalnije i podržavaju me. Najveća promena je to što život više ne shvatam zdravo za gotovo. Svaki dan mi je dragocen. U svakom danu mora da se desi nešto lepo. Ako se ne desi, moram sama da ga napravim – bilo meni ili da učinim nešto da drugima bude lepo. Dosta putujem, dosta sam okrenuta sebi. Od mnogih pacijenata sa melanomom čujete: „Sada sam sebe stavio na prvo mesto“. Nije to nikakav sebićluk, staviti sebe na prvo mesto, naprotiv. Ako sam napravila da meni bude lepo, onda će i ljudima u mom okruženju biti lepo. Idalje sam dobra majka, dobra sam na poslu, dobra sam ćerka, dobar sam prijatelj“, objašnjava nam svoju životnu filozofiju do koje je stigla teškim, strmim i trnovitim putem.

Zašto baš ja?

Naša sagovornica zna odgovor na ovo pitanje. Želela je da ima preplanuo ten, pa se od mladosti izlagala suncu i odlazila u solarijum.

„O opasnostima tada nisam znala. Sada znam, ali prekasno je. Samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik od raka kože za 50 odsto“, upozorava Beba.

Epidemija kancera uz kovid pandemiju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare