Foto: Privatna arhiva

"Do zadnjeg ću se boriti, pa kako god", poručuje nepokolebljivim glasom Katarina Čočović. Ova hrabra Valjevka ima 36 godina, a već duže od sedam godina ratuje sa melanomom, nizom operacija i metastazama. Kaći snagu daju suprug Igor i dva sina od osam i četiri i po godine.

Katarini je melanom dijagnostikovan 2015. godine, odmah po rođenju prvog sina.

„U toku dojenja sam primetila mladež koji mi nije toliko smetao, pa sam odlučila da nastavim dojenje i da se posle obratim dermatologu, što je bila ključna greška. Da sam to uradila ne bih bila ovde, ne bismo se ni upoznale. Nažalost, to nisam uradila, pa mi je ustanovljen melanom u drugoj fazi. To je bilo kontrolisano i sve je bilo ok. Odlučila sam se i za drugu trodnoću, ali sam u osmom mesecu primetila promenu u pazuhu – usledila je prva, pa druga operacija. Posle porođaja urađena je kompletna evaluacija, gde je ustanovljeno da je maligni melanom metastazirao“, tada zvanično počinje Kaćina borba i niz operacija koje je naša sagovornica i prestala da broji.

Tada saznaje i za Udruženje obolelih od melanoma, gde među saborcima nalazi razumevanje i podršku.

Kreće lečenje uz terapije koje su delovale, pa su prestajale da deluju i tako – red uspona, pa red padova. Danas je na imunoterapiji. Kaća šalje važnu poruku i jasno imenuje glavnog krivca za njen melanom.

„Kriv je solarijum i apelujem, ako imam ikakvog uticaja, na sve da to prestanu da konzumiraju. Klinički je dokazano da su lampe koje se koriste u solarijumima kancerogene. Ja sam ih koristila sigurno desetak godina, pred letnju sezonu. Govorili su mi – to je ok, dobro bi bilo da pre izlaganja suncu pripremiš kožu. To je laž“, objašnjava Katarina.

U borbi sa melonomom ima i uzleta i padova, a kada padne to njeni sinovi ne smeju da vide, tu je suprug Igor. Stariji, osmogodišnji sin, sada polako shvata bitku koju Kaća bije i za njega, ali do prošle godine morala je da ga čuva od loših istina i da ga laže kada ide na terapiju. Sada je njihov odnos drugačiji i otvorenij, pa i on zna da mora da se čuva od melanoma.

Foto: Privatna arhiva

Međutim, kod Kaće je nedavno došlo do pogoršanja. Ipak, da uliju nadu i olakšaju borbu potrudile su se Sarajlije. Naime, na susretu pacijenata sa melanomom i lekara koji se bave ovim kancerom u Bosni i Hercegovini, Kaći je saopšteno, „Imamo, Ipilumamb, lek koji ti je sada neophodan, dobićeš ga kao donaciju“. Ova rečenica doktorke Anine Jalovčević Suljević, Kaću je u isto vreme naterala i na suze i na smeh.

Da ironija života bude veća, Kaća je prethodno isti lek poklonila drugom pacijentu, ne očekujući pogoršanje i to da će njoj biti potreban.

„U Sarajevu sam dobila lek i još jednu šansu za produžetak života“, zahvalna je Kaća.

A posle se celu noć i slavilo uz tamburaše. Kaća i njeni prijatelji koji dele istu borbu su zaigrali i zapevali, čula se i ona Luisova: „Život je lep, priznajem to“, a bolje poruke od ove nema. Kaćina bitka se nastavlja.

Bonus video: Epidemija kancera uz kovid pandemiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare