Mira Ninošević i Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Leskovački Narodni muzej, čiji se rad uglavnom finansira iz budžeta, što znači od novca građana, do sada je isplatio oko tri miliona dinara na ime sudskih troškova i razlike u zaradama zaposlenih po pravosnažnim presudama, a nešto novca ( tvrde u upravi oko 50.000 dinara) je isplaćeno i privatnim advokatskim kancelarijama. Sve ovo zbog hira bivše direktorke Narodnog muzeja Mire Ninošević da po svaku cenu menja sistematizaciju nekima od zaposlenih i tako im smanji platu.

Protiv Ninoševićke zbog ove nastale štete po budžet muzeja i grada Leskovca nije pokrenut nikakav postupak, iako zakon predviđa takvu mogućnost, a posle nedavnog odlikovanja koje joj je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kandidovala se i za nagradu „Mihailo Valtrović“ koju dodeljuje Muzejsko društvo Srbije. Prema saznanjima novinara, prijavila se u kategoriji „životno delo“.

Na čelo Narodnog muzeja Mira Ninošević je postavljena kao kadar Srpske napredne stranke.

Iako su odbornici opozicione Grupe građana „Za Leskovac ZAJEDNO“ na sednicama Skupštine grada više puta upozoravali na nezakonitosti u njenom radu i presude koje, zbog toga, stižu u muzej na naplatu, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je zdušno branio, a Ninošević je pred odbornicima čak tvrdila da sudovi donose nezakonite presude. Promenjena je tek kad joj je istekao mandat.

Inače, u muzeju i Leskovcu se prepričava njena izjava, na upozorenje pravnika da su te nove sistematizacije i smanjenje plata nezakonite, da je baš briga jer neće da plaća iz svog džepa i da će zaposleni „bar da se sekiraju“. Ovu izjavu je prenelo više zaposlenih u muzeju i iz redova onih koji nisu direktno oštećeni odlukama bivše direktorke.

Prema zvaničnim informacijama, koje je JUGpress dobio iz uprave Narodnog muzeja, u tu ustanovu je do sada stiglo 13 pravosnažnih presuda u korist zaposlenih, 10 presuda se odnosi na poništaj aneksa Ugovora o radu (na osnovu nove sistematizacije), a tri presude na ime razlike za manje isplaćene zarade, zbog nezakonitog aneksa ugovora o radu.

Po pristiglim presudama Muzej je obavezan da plati: 1.633.045,68 dinara, na ime sudskih taksi troškova postupka; 1.320.475,61 dinara, na ime troškova zaposlenih razlike u zaradi; 67.450,62 dinara, na ime kamate.

„Do sada po presudama isplaćeno: 1.325.155,72 dinara, na ime sudskih taksi, 398.710,73 dinara, na ime troškova za zaposlene. Sva sredstva za ove isplate su iz budžeta grada, osim 114.449,05 dinara, koji su isplaćeni na ime sudskih taksi, iz sopstvenih sredstava Narodnog muzeja u Leskovcu“, navodi se u odgovoru iz Muzeja.

Iz uprave kažu da Narodni muzej u Leskovcu u sudskim sporovima zastupa uposlenik te ustanove, diplomirani pravnik, koji je upisan u registar kod nadležnog suda i ovlašćen za zastupanje ustanove u sudskim postupcima. Sem ovoga, navode, Narodni muzej u Leskovcu proknjižio je račune advokatske kancelarije Jelene S. Mladenović iz Leskovca i advokatske kancelarije Dragice Mladenović iz Leskovca. Za angažovanje privatnih advokatskih kancelarija nije bila nikakva javna nabavka pa nije poznato po kom kriterijumu su odabrane baš ove kancelarije.

Iz uprave muzeja je odgovoreno i da je do sada, na ime advokatskih usluga tih kancelarija, isplaćeno 50.250,00 dinara, iz sopstvenih sredstava Narodnog muzeja u Leskovcu i da je potrebno da se isplati zakonska zatezna kamata, za koju, kažu, još nemaju obračun.

Na pitanje zašto Narodni muzej nije u tim sporovima zastupalo Gradsko pravobranilaštvo iz muzeja smo dobili sledeći odgovor: „Gradsko pravobranilaštvo nije zastupalo Narodni muzej u Leskovcu, zbog nedostatka vremena i raspoloživih kadrova“. A cenu svega ovoga plaćaju, kao i obično, građani.

BONUS VIDEO – Kesić: „Šta smo koji moj dodeljivali ordenje ako ti to već iste večeri ne iskoči kao stranačka reklama na Jutjubu“

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare