Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je dramatične promene u načinu odobravanja bolovanja. Njen predlog da se već nakon dve nedelje ide na Lekarsu komisiju naišao je na ozbiljne kritike pre svega stručne javnosti. Na kraju je, iako to nije u njegovoj nadležnosti, niti u domenu stručnosti, stvar presekao predsednik države Aleksandar Vučić. Njegov predlog je da se na komisiju ide posle 30 dana. Do sada je lekar opšte prakse odobravao bolovanje do 60 dana, nakon čega se išlo na komisiju. Ono što su svi propustili da kažu je da pacijenti već tri godine, zapravo i ne idu pred komisiju.

Ekipa portala Nova.rs obišla je zgradu Lekarske komisije. U Vladetinoj 3, gde su nekada građani čekali u redovima na izlazak pred komisiju zatekli smo samo jednu osobu – radnika obezbeđenja.

Kako je rekao, hodnici u toj zgradi su prazni već pune tri godine, od kada je ceo proces produžavanja bolovanja digitalizovan zbog korone.

Zanimljivo je da na vratima zgrade stoje obaveštenja kao da komisija normalno radi.

Navodi se da su maske obavezne, da se knjižica predaje na pultu, kao i najnoviji uput i medicinska dokumentacija.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Naime, lekarskoj komisiji lekar opšte prakse u elektronskoj formi šalje doznake o zdravstvenom stanju pacijenta, na osnovu čega komisija donosi odluku da li će da produži bolovanje.

Fizički izlazak pacijenta pred komisiju ukinut je još na početku pandemije kovida-19. Dakle, komisija bolovanja produžava a da nema nikakav kontakt sa pacijentom. Niti ga je videla, niti razgovarala sa njim.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Najava ministarke da će izabrani lekari odobravati bolovanje od maksimum dve nedelje, a da će nakon toga pacijenti morati da idu na veliku lekarsku komisiju, izazvala je brojne negativne reakcije jer je to dramatični rez u odnosu na praksu koja se primenjuje.

Trenutno je moguće da izabrani lekar odobri bolovanje do dva meseca.

PROČITAJTE JOŠ

Na kraju je predsednik države Aleksandar Vučić rekao da će radnici ipak moći na bolovanje do 30 dana bez izlaska na komisiju.

Ta odluka je u suštini vraćanje na pređašnje stanje – kakvo je bilo do 2019. godine.

BONUS VIDEO Da li se u Srbiji bolovanje zloupotrebljava?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar