Ana Brnabić i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će biti izmenjeno pravilo o bolovanju i dodao je da će se bez komisije na bolovanje ići do 30 dana, umesto ranije najavljenih 15, kako je prvo izjavila ministarka zdravlja Danica Grujičić.

„Ana (Brnabić) i ja smo razgovarali sa Danicom Grujičić i ona je potpuno u pravu za sve što je rekla. Da li vi znate da se nama 57. i 58. dan naglo svi oporave? 91 posto onih koji uzmu bolovanje, svi u isti dan se oporave. Da li vi stvarno verujete da je to moguće i svi se pravite da ne znate o čemu je reč“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

„Doneli smo odluku, prihvatili smo deo kritika javnosti, saslušali ljude i druga stručna mišljenja i povećaćemo to na 30 dana bez komisija“, dodao je još predsednik Srbije.

On je istakao da se ovo pravilo neće odnositi na onkološke pacijente, osobe sa invaliditetom, trudnice i tek operisane pacijente.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

„Od svega se neko trudi da napravi skandal, kao da smo svi mi ludaci. Toliko je zloupotreba da me je sramota da govorim“, rekao je predsednik Vučić.

Podsetimo, ministarka zdravlja Danica Grujičić ranije je izjavila da je „privreda imala velike primedbe na mogućnost da neko bude na bolovanju dva meseca bez provere komisije i da je čudno da je izlečenje najvećeg broja pacijenata bilo baš 58 dana“.

Danica Grujičić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ona je tada naglasila da će lekar opšte medicine ubuduće moći da otvori bolovanje pacijentu najduže na dve nedelje, a ne, kao što je bio slučaj do sada, dva meseca, što će biti jedna od stavki u predlozima izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Inače, opširnije o večerašnjoj konferenciji za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Srbije Ane Brnabić čitajte u našem lajv blogu.

***

BONUS VIDEO – Da li se u Srbiji bolovanje zloupotrebljava?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare