Foto: Printscreen/Nova S

Oskrnavljen je spomenik žrtvama ozloglašenog nacističkog logora Mathauzen pošto su nepoznati počinioci polomili devet od 12 ruku. Takođe, ovo nije prvo skrnavljenje ovog spomenika.

Pročitajte još:

Ko stoji iza ovog vandalskog čina je nepoznato, a od 12 ruku je ostalo samo tri. Pretpostavlja se da su one iščupane završile na otpadu sekundarnih sirovina, ali su radnici komunalnog preduzeća reporteru televizije Nova S rekli i da su ruke ranije nalazili po čitavom spomen kompleksu koji se prostire na oko četiri i po hektara zemlje.

„Ovde je tragedija 21. veka prikazana kroz mnogobrojne spomenike, ali je ovaj verovatno najlakše oskrnaviti, pa ga obesni pojedinci koji ne razumeju tragediju stradanja Srba i Takovčana u Mauthauzenu skrnave“, istakao je Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Foto: Printscreen/Nova S

On je podsetio i da se narednih dana navršava 70 godina od spaljivanja Gornjeg Milanovca kada su nemačke okupacione snage spalile veliki deo grada, te je Marušić apelovao na građane da čuvaju spomenike, naročito što su oni pored vojnih žrtava dizani i u ime stradalih civila.

Marušić je pozvao sve da spomenik žrtvama Mauthauzena ostave na miru i više ga ne diraju.

„Ko god je uzeo ruku, nadam se da mu savest proradi i da je vrati“, rekao je Marušić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar