Foto:Nova.rs; privatna arhiva; printscreen 192_rs

“Lekar treba uvek da ima na umu apsolutnu obavezu čuvanja ljudskog života i zdravlja, poštujući osnovno načelo medicinske etike ‘primarno ne naškoditi’”, “Lekar je dužan da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije”, neki su od članova Kodeksa medicinske etike Lekarske komore Srbije (LKS), koje su dosad, uglavnom nekažnjeno, prekršili brojni lekari u našoj zemlji.

U poslednjih nekoliko dana, ugled profesije srozali su ginekolog M. B., koji je vozilom gazio policiju i pritom na testu za drogu bio pozitivan na kokain, kao i ritualne metode, koje je psihijatrica i muzikoterapeutknja Ranka Radulović, sprovodila sa decom koja prolaze kroz traumu posle masakra u OŠ „Vladislav Ribnikar“. Ovo dvoje lekara prekršili su Kodeks medicinske etike, ali za to, imajući u vidu neažurnost rada LKS, neće trpeti nikakve posledice, niti sankcije, a ponajmanje gubitak licence.

Naime, prema izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti iz 2019., lekarima se ne može trajno oduzeti licenca za rad, čak i ako su krivi za smrt pacijenta. Dozvolu mogu da izgube samo privremeno do brisanja iz kaznene evidencije.

Ukoliko je lekar za neko krivično delo osuđen na kaznu do godinu dana zatvora, po zakonu se iz kaznene evidencije briše nakon pet godina od izvršenja kazne i tada mu se vraća dozvola za rad i može da počne nesmetano da radi.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Licencu lekarima mogu da oduzmu i Sud časti LKS po prijavi pacijenta, porodice ili drugog lekara, ukoliko se ne vodi civilni sudski postupak i tada se licenca oduzima maksimalno na pet godina.

„Ono što su ovo dvoje lekara uradili, smatra se kršenjem kodeksa medicinske etike Lekarske komore. Dok sam bila u Komori, govorili smo o delima koja su nedostojna lekarske profesije, a u tako nešto spada ovo gaženje policije, uzimanje narkotika i sve tome slično. Ovaj lekar bi preko suda mogao da dobije zabranu bavljenja lekarskom profesijom, a onda bi morali da mu oduzmu licencu dok ne odsluži kaznu, ali to se neće desiti“, kaže dr Tatjana Radosavljević, nekadašnja direktorka LKS.

Najveći problem nisu licence, već izostanak reakcije nadležnih institucija, smatraju kolege lekari.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Odluku o gubitku licence lekara donosi Etički odbor i direktor LKS. Problem je što Komora i Etički odbor ne rade svoj posao. Oni su već dugo u nekom stanju mirovanja, letargije, da li ne žele da se zameraju lekarima ili je nešto drugo u pitanju, ne znam. Razloga za oduzimanje licnce svakako ima u slučaju lekara koji je gazio policiju. Tu sigurno postoji dovoljno osnova da Komora reaguje, u najmanju ruku, da se bar oglase. Ako se dokaže da je vozio na kokainu, onda mu se privremeno mora oduzeti licenca“, kaže dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

On ističe da je slična situacija i sa doktorkom Radulović.

Pročitajte još:

„Ona je odlazila u emisjie kod Mile Alečković, povezuju je sa Branimirom Nestorovićem, a to su sve ljudi koji teže antivakserskim idejama, naginju ka religiji, ali u nekom izvitoperenom smislu. To što ona pokušava da izvede sa svojom firmom, da je ubaci u sve obrazovno-prosvetne ustanove je krajnje problematično. Hoće svoj posao da progura tako što sa decom koja su pretprela najveće traume, izvodi neke rituale. Očigledno je bliska vlasti, pa može da radi svašta, a jasno je da ova vlast bira najnekompetentnije i sve izigrava ruglu. Nažalost, ne čudi me što su takvu osobu poslali među decu, jer sve što se desilo oko te tragedije je vrlo upitno“, kaže dr Panić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, ginekolog M. B. (52) je svojim automobilom pokušao da zgazi pripadnike policije, koji su mu preprečili put. On je pritom odbio da uradi alkotest, a na testu za drogu bio je pozitivan na kokain. Policija ga je uhapsila zbog ometanja službenog lica, jer je odbio da posluša policajca koji je preusmeravao saobraćaj i gurao ga svojim „mercedesom“.

Samo par dana kasnije, javnost je šokirana izjavama Slobodana Negića, oca male Sofije, devojčice koja je 3. maja bila jedna od devetoro dece ubijenih u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, a on je u emisiji Utisak nedelje ispričao da su deca bila podvrgnuta psihoterapiji koja podseća na spiritualističke rituale i da su time dodatno traumatizovana. Ove terapije sprovodila je psihijatrica i muzikoterapeutkinja Ranka Radulović, direktorka organizacije Hatorum – Centra za edukaciju i savetovanje iz muzikoterapije, koju su u ovu školu poslala resorna ministarstva.

vladislav ribnikar osnovna škola nova.rs
vladislav ribnikar osnovna škola nova.rs

Ona je deci puštala narodne pesme i govorila im da treba da se povežu sa dušama preminulih durgara. Zbog ovih spiritualističkih metoda roditelji su zahtevali da doktorka više ne radi sa decom i da napusti školu.

Naime, u poslednjih 10 godina, na prste jedne ruke mogu se prebrojati lekari kojima je u Srbiji oduzeta licenca, a do 2019. oduzimala se trajno.

Naime, doktoru Dobrivoju Bojaniću, specijalisti ortopedije u Opštoj bolnici u Loznici, Lekarska komora privremeno je, tek 2018., na dve godine, oduzela licencu za rad zbog nestručnog lečenja osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića iz Kozjaka, koji je u oktobru 2016. preminuo od sepse posle preloma ruke.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pre njega dozvolu za rad izgubio je i dečji hirurg iz Kragujevca zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi, odnosno nesavesnog lečenja male Mile Andrić. On je osuđen na osam meseci zatvora, a LKS mu je trajno oduzela licencu zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi.

Licenca je trajno oduzeta i ginekologu iz Niša koji je zbog smrti porodilje osuđen na dve i po godine zatvora.

Kakva sudbina čeka gnekologa M. B., kao i psihijatricu Ranku Radulović, odlučiće resorna ministarstva, i nadamo se Lekarska komora, u narednom periodu.

BONUS VIDEO: NADRILEKARI -Kako se kalio mač? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare