Dom zdravlja Voždovac Foto:Privatna arhiva

Prazna čekaonica internističke službe Doma zdravlja Voždovac sačekala nas je i drugi put, kada smo otišli u ovu ustanovu i u njoj proveli dva sata. U prvoj smeni, od šest specijalista, ponovo je radila samo jedna doktorka, a od pet pacijenata, koliko ih je ukupno bilo, troje je tražilo lekare koji – ne rade.

Sveže okrečene čekaonice i ordinacije, novi prozori, stolice i zidovi u bojama, prijaju oku, ali moderno opremljena ustanova ne služi ničemu, ako u njoj nema lekara. U DZ Voždovac sve blista, osim toaleta, gde samo na onima “za osoblje” postoje kvake na vratima, toalet papir, ubrus i sapun. Nažalost, ovog “luksuza” nema u toaletu za pacijente, niti u onom za osobe sa posebnim potrebama.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Privatna arhiva

Internistička služba klimatizovana je i izgledom podseća na privatne klinike, naročito sa zidovima u cvetnim bojama, ali, ponavljamo, pacijente ne leči moderno uređena i ulickana ustanova, već zdravstveni radnici, koji su prioritet.

Gde su pacijenti i lekari?

U čekaonicu ove službe ušli smo oko 11 sati i mogli smo da biramo gde ćemo sesti, jer su sve stolice bile slobodne.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Privatna arhiva

Od dve ordinacije, jedna je bila zaključana, što je bio slučaj i kada smo prethodni put bili u ovoj ustanovi. Jedna doktorka bila je u smeni, a ukupno šest internista ima ovaj dom zdravlja.

Raspored istaknut na ulaznim vratima u službu, potvrdio nam je da je četvoro lekara specijalista odsutno, da li zbog godišnjih odmora ili iz nekog drugog razloga, ostaje pitanje.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Privatna arhiva

U čekaonicu je ušlo dvoje pacijenata sa uputima i zdravstvenom dokumentacijom, a sa istim pitanjem kucnuli su na vrata jedine otvorene ordinacije.

“Izvinite, moja doktorka je na odmoru, možete li da mi pogledate rezultate?”, pitala je mlađa devojka.

Medicinska sestra izašla je, preuzela papire i ljubazno odgovorila da – “nema problema”.

Termina i dalje – nema

Nakon toga i drugi pacijent zamolio je da ga primi doktorka, jer nije znao da njegov lekar ne radi. To se ponovilo sa još jednim pacijentom, a dvoje je došlo sa uputom, bez termina, ali u pravu smenu.

Na naše pitanje, zašto nisu dobili termin, odgovaraju da ih – nema.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Privatna arhiva

Srećna okolnost je da i oni koji dođu bez termina, a čine većinu, ne čekaju dugo jer nema gužve, ali svi su usmereni na jednog specijalistu.

Pacijenti dolaze u pogrešne smene, jer se svake nedelje menja vreme rada lekara. Stariji gospodin, koji je u jednom momentu, tokom prve smene, žustro ušetao u čekaonicu, uhvatio se za kvaku zaključanih vrata ordinacije i u besu opsovao.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Privatna arhiva

„Opet ne rade?! Zaključano?! Kako sad ovo, pa radila je popodne prošle nedelje, zar ne bi trebalo da je sad tu?”, pitao je pacijent, a onda ga je ono troje, koji su sedeli pred drugim vratima pozvalo da pita može li kod ove doktorke, koja je u smeni, pa “daj šta daš”.

U bolnicama gužve, u domovima zdravlja odmaraju

Pogled na poluprazne ili potpuno slobodne čekaonice ovog, ali i većine domova zdravlja u Srbiji, opravdava žalbe lekara specijalista u Urgentnom centru UKCS i na Vojnomedicinskoj akademiji. Naime, u ovim ustanovama, u danima dežurstava, lekari ne znaju gde im je glava od posla, kada se kroz hodnike zbog gužvi jedva prolazi, a više od 50 odsto pacijenata, prema njihovim rečima, dolazi sa uputom iz domova zdravlja, zbog simptoma koje lekari na primaru mogu da leče.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Privatna arhiva

Naime, lekari u primarnim zdravstvenim ustanovama, već dugo su poznati samo po pisanju uputa za specijalističke preglede u bolnicama, jer u većini domova zdravlja više nema specijalista. Sa druge strane, u malobrojnim primarnim ustanovama, u kojima još rade specijalističke službe, treba imati mnogo sreće, pa dobiti termin za pregled.

Poznato je takođe da u dečjim klinikama na odeljenjima za ORL, oftalmologiju i kod gotovo svih specijalista, najmlađi pacijenti sa roditeljima čekaju na preglede u proseku tri do pet sati, često i duže, dok su u istim ovim službama za decu i omladinu, u domovima zdravlja, pred ordinacijama, gotovo sve stolice prazne.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Privatna arhiva

Jedno je sigurno, u domovima zdravlja, u čekaonicama specijalističkih službi, idealan je ambijent za dremanje u tišini i pod blagom klimom.

Na spisku šest lekara, u ordinaciji jedan

Podsetimo, nakon brojnih žalbi naših čitalaca, koji su pacijenti DZ Voždovac, pisali smo o problemima sa zakazivanjem termina u ovoj ustanovi. U ovom domu zdravlja, za razliku od većine u Srbiji, rade brojne specijalističke službe, ali pacijenti često čekaju na termine nedeljama ili mesecima. Problem je, između ostalog, i što u najtraženijoj službi, internističkoj, u kojoj, kako kažu pacijenti, a u šta su se uverili i reporteri Nova.rs, od šest zaposlenih lekara, uvek radi samo jedan.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Privatna arhiva

Tokom dva obilaska ove ustanove, u kojoj smo proveli nekoliko sati tokom jedne smene, rezultat je isti – čekaonice prazne ili poluprazne, a broj lekara na minimumu.

Naime, problem sa slobodnim terminima nastao je, kako su naveli pacijenti, zbog navodnih “gužvi” i preopterećenja službe, ali dokaza za ove tvrdnje nema.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Privatna arhiva

Zakazivanja su isključivo ponedeljkom ujutru, ali pacijenti kažu da ni tada ne uspevaju da dobiju termin, jer lekari nikad nisu tu.

“Lekari se stalno žale, a ovde nikad nikoga nema. Moja doktorka je fina žena, ali organizacija je loša. Sestra je jako neprijatna, stalno pita za upute, a izabrani lekar izda uput na mesec dana, ali bez termina i dok vi dođete do specijaliste, taj ‘dragoceni’ papir istekne. Onda sestra galami na nas, da ne možemo bez uputa na pregled i sve tako u krug“, ispričala nam je pacijentkinja ovog doma zdravlja.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Privatna arhiva

Na naša pitanja, iz uprave DZ Voždovac međutim kažu, da specijalističke službe svakog dana primaju pacijente u okviru svog radnog vremena.

“Nemamo problema sa zakazivanjem jer se svi pacijenti zakazuju u roku od 30 dana. U slučaju da se desi da trenutno nema termina otvaraju se novi termini ili se pacijentu daje uput bez termina. Termini su inače stalno otvoreni, a redovno se postavljaju i ažuriraju. U čekaonicama nema gužvi jer pacijenti dolaze na svoje specijalističke preglede u zakazane termine tako da u čekaonicama nema potrebe za dužim zadržavanjem”, kažu u ovom DZ.

Dom zdravlja „Voždovac” Foto: Nova.rs

Prema podacima ovog doma zdravlja u Službi za specijalističko-konsultativnu delatnost od ukupno 17 lekara dvoje imaju saglasnost Ugovor o dopunskom radu (1 psihijatar i 1 ORL lekar), u Službi fizikalne medicine i rehabilitacije od ukupno 4 lekara jedan ima Ugovor o dopunskom radu.

Pretili portalu Nova.rs Tužilaštvom

Podsećamo, da su povodom teksta na našem portalu „Reporteri Nova.rs u Domu zdravlja Voždovac čekali fantomsku ‘gužvu’ zbog koje nema termina kod specijalista: Za tri sata primljen samo 1 pacijent, drugi oteran“, reagovali iz uprave ovog doma zdravlja i izrazili, kako navode „ogorčenje zbog netačnog i zlonamernog izveštavanja“ o radu njihove ustanove.

Oni su takođe o objavi našeg teksta, kako kažu, zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda Doma zdravlja “Voždovac” , obavestili nadležno tužilaštvo.

***

BONUS VIDEO: Delić: Neophodni preventivni pregledi, ali ne kao populistička mera, već ozbiljni i stručno utemeljeni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare