Foto: Facebook/EKO-Pančevački rit

Zaštitnik građana je posle saznanja iz medija da se u blizini Kovilova nalazi deponija uginulih životinja i da ni posle prijava nadležna inspekcija nije reagovala mesec dana, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, navodi se u saopštenju.

„Zaštitnik građana traži od nadležnog ministarstva da ga, imajući u vidu mogućnost zdravstvene i ekološke ugroženost građana i životne sredine, što pre a najkasnije u roku od 15 dana obavesti o svim preduzetim aktivnostima u konkretnom slučaju i dostavi relevantnu dokumentaciju“, navedeno je na sajtu.

Povezane vesti:

Portal Nova.rs pisao je o tome da je Udruženje EKO-Pančevački rit otkrilo je na oko 10 kilometara od centra Beograda divlju deponiju uginulih životinja u blizini farme svinja Vizelj.

Zoran Janković iz ovog udruženja rekao je za Nova.rs da je bio na terenu zajedno sa inspektorima, zbog čega je bio šokiran i ljut kada je video obaveštenje u kom se navodi da veterinarska inspekcija nije pronašla ništa iz svoje nadležnosti.

“Nisu uradili posao kako treba. Mi smo mnogo ljuti. Upravo pišem primedbu na obaveštenje o preduzetim merama. Mi smo njih odveli tamo i pokazali im, oni su sve videli, sve znaju, zbog čega smo bili šokirani kada smo juče dobili zapisnik”, rekao je Janković.

Podsetio je da je u Srbiji od prošle godine na snazi uredba o posebnim merama zbog proglašenja afričke kuge, koju je to isto Ministarstvo donelo.

„A sada dozvoljavaju da ostane preko 1.000 svinja ovako zakopano na divljoj deponiji. Oni nisu uzeli nikakav uzorak kako bi utvrdili uzrok uginuća svinja”, rekao je Janković i upozorio:

“Fermentacija leševa je već počela, ceo Beograd će smrdeti i cela leva obala Dunava kad bude bilo više od 20 stepeni. Komarci su krenuli, a oni su najveći prenosioci zaraze”.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar