Foto: Roberto Almeida Aveledo / Zuma Press / Profimedia

"Ne savetujte nikoga!": ovaj "nalog" osvanuo je juče tokom večernjih sati na kontroverznoj LRNE antivakserskoj vajber grupi, koja poslednjih barem mesec dana služi kao "niša" za propagiranje stočnog leka "ivermektina" u lečenju koronavirusa. Prema svemu sudeći, nakon pisanja Nova.rs o tome da bi lekarima iz grupe mogle biti oduzete licence, kreće ubrzano "pranje ruku" od eksplicitnih saveta koji su kružili grupom, a kosili su se ne samo sa pravilima medicinske profesije, nego i sa razumom.

Osim pomenutog nalogao  nesavetovanju, ubrzo je stigao i konkretan predlog: da se učesnici grupe distanciraju od ivermektinskih preporuka, i da se grupa, na koncu, preimenuje. To se i desilo rano jutros: ime grupe promenjeno je u „LRNE- kućno lečenje kovida“. Menjanje imena grupe obavila je Nada Gladović, jedna od osnivačica grupe i istaknuta članica „Dveri“.

Onda je stiglo i „obrazloženje“:

„Zbog svakodnevnih zloupotreba od strane zlonamernih ljudi i medija, obaveštavamo vas da će grupa ubuduće biti zatvorena za sve izuzev administratora grupe. Administratori, lekari i profesori moći će da diskutuju javno i iznose relevantne činjenice i materijale koji se tiču preporuka za lečenje bolesti izazvane virusom Sars COV-19. Kao i do sada, preveden protokol lečenja koji uključuje lek Ivermektin „pinovan“ je u vrhu grupe. Kada su u pitanju adrese na kojima možete kupiti, pogledajte u grupi ima ih na baš dosta mesta. Ako vam je potrebna neka hitna informacija i savet, kontaktirajte naše lekare na PP. Trudićemo se da ovde imamo kvalitetnu i stručnu diskusiju kao i da vas na vreme informišemo i obavestimo vezano za novosti u lečenju ove pošasti koja nas je zadesila. Zdravi nam bili. SA tim“, piše Gladović.

Podsećamo, među članovima jedne od trenutno najkontroverznijih vajber grupa u Srbiji, LRNE (Lekari i roditelji za nauku i etiku), koja broji više od 11.000 ljudi, antivaksera, nalazi se nekoliko doktora koji rade u zdravstvenim ustanovama širom zemlje. Prepiske na ovoj grupi svode se na savete o lečenju koronavirusa ivermektinom, ali i drugim lekovima i preparatima, koji su mimo zvaničnog protokola. Iz Lekarske komore Srbije za Nova.rs kažu da lekari, koji telefonom leče pacijente, mogu lako ostati bez licence za rad. Iz Lekarske komore Srbije (LKS), odgovaraju za „Novu“, da će lekari snositi posledice i kazne, i da postoje realne šanse da svi koji dele savete putem telefona, a imaju diplomu Medicinskog fakulteta, ostanu bez dozvole za rad.

Dr Milan Dinić, direktor LKS

„Svako pružanje zdravstvene usluge i obavljanja zdravstvene delatnosti, izvan medicinske ustanove – je kažnjivo. Lekare koji su članovi ovakvih grupa i koji dele savete i terapije putem poruka na telefonu, mora da kazni zdravstvena inspekcija, koja pre svega utvrđuje da li se neko bavio zdravstvenim delatnostima izvan zdravstvene ustanove. Nakon toga naš sud časti, na osnovu dokaza, preduzima mere. Moramo da dobijemo predmet od pacijenta, kolege ili zdravstvene inspekcije, kako bismo mogli da pokrenemo postupak. Bilo ko da prijavi slučaj Lekarskoj komori, imamo osnov da pokrenemo predmet istrage. Prvo sudija istražitelj utvrđuje da li je predmet osnovan ili nije, ima li elemenata krivičnog dela. Ako je delo etičkog kodeksa, onda Lekarska komora otvara suđenje i poziva sve strane koje učestvuju. Postoji šasa da neko od njih, a možda i svi, ostanu bez licence, što se već ranije dešavalo” objašnjava za „Novu“ dr Milan Dinić, direktor LKS.

Među članovima se, kao što smo već pisali, posebno ističe dr Valentina Arsić Arsenijević, redovna profesorka na Medicinskom fakultetu, na katedri za mikrobiologiju.

BONUS VIDEO: Obućina: Zašto se pojedini radije odlučuju da piju lek za goveda nego da prime vakcinu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar