Lekarima iz sramne Ivermektin Viber grupe mogu da uzmu licencu

Društvo 31. okt. 202117:32 > 17:39
Podeli:
Foto: Roberto Almeida Aveledo / Zuma Press / Profimedia, N1, Privatna arhiva

Među članovima jedne od trenutno najkontroverznijih vajber grupa u Srbiji, LRNE (Lekari i roditelji za nauku i etiku), koja broji više od 11.000 ljudi, antivaksera, nalazi se nekoliko doktora koji rade u zdravstvenim ustanovama širom zemlje. Prepiske na ovoj grupi svode se na savete o lečenju koronavirusa ivermektinom, ali i drugim lekovima i preparatima, koji su mimo zvaničnog protokola. Iz Lekarske komore Srbije za Nova.rs kažu da lekari, koji telefonom leče pacijente, mogu lako ostati bez licence za rad.Iz Lekarske komore Srbije (LKS), odgovaraju za „Novu“, da će lekari snositi posledice i kazne, i da postoje realne šanse da svi koji dele savete putem telefona, a imaju diplomu Medicinskog fakulteta, ostanu bez dozvole za rad.

„Svako pružanje zdravstvene usluge i obavljanja zdravstvene delatnosti, izvan medicinske ustanove – je kažnjivo. Lekare koji su članovi ovakvih grupa i koji dele savete i terapije putem poruka na telefonu, mora da kazni zdravstvena inspekcija, koja pre svega utvrđuje da li se neko bavio zdravstvenim delatnostima izvan zdravstvene ustanove. Nakon toga naš sud časti, na osnovu dokaza, preduzima mere. Moramo da dobijemo predmet od pacijenta, kolege ili zdravstvene inspekcije, kako bismo mogli da pokrenemo postupak. Bilo ko da prijavi slučaj Lekarskoj komori, imamo osnov da pokrenemo predmet istrage. Prvo sudija istražitelj utvrđuje da li je predmet osnovan ili nije, ima li elemenata krivičnog dela. Ako je delo etičkog kodeksa, onda Lekarska komora otvara suđenje i poziva sve strane koje učestvuju. Postoji šasa da neko od njih, a možda i svi, ostanu bez licence, što se već ranije dešavalo” objašnjava za „Novu“ dr Milan Dinić, direktor LKS.

On naglašava da je vajber nezvanični vid komunikacije, zbog čega ne potpada pod jurisdikciju LKS, što otežava proceduru.

Milan Dinić Foto: N1

„To je problem i sa javnim nastupima ljudi, ako se neko bavi izazivanjem panike, to je krivično delo, a ne etički kodeks. Mi ocenjujemo etičnost i sudimo po etičkom kodeku. Ako nekome oduzmemo licencu, taj nas može tužiti civilnom sudu. Potrebno je zato da prvo civilni sud utvrdi da je neko kriv, a onda sud časti oduzme dozvolu za rad. Da bismo se bavili lekarima koji dele savete i terapije u ovoj vajber grupi, prethodno moramo da utvrdimo identitete tih ljudi i uverimo se da su to zaista oni“, kaže dr Dinić.

Ko su „istaknuti članovi“ sporne Viber grupe

Administrator vajber grupe LRNE je Nada Gladović, članica Pokreta Dveri, koja je predvodila i proteste ispred Narodne skupštine, a potom i pred zgradom u kojoj živi epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon. Ona je sa okupljenom masom antivaksera, sa megafonom u ruci, skandirala uvredljive parole upućene doktoru “Uhapsite Kona”, “Mengele” “Ustašo” i za to još nije odgovarala.

Nažalost, tu su i stručnjaci u koje bi trebalo da imamo poverenja. Posebno se ističe dr Valentina Arsić Arsenijević, redovna profesorka na Medicinskom fakultetu, na katedri za mikrobiologiju.

Bonus video: Dr Popadić otkriva tri faktora zbog kojih smo brzo dobili vakcinu za koronu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar