Foto:N1

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odbacio je danas navode lidera Nova - Da se struka pita (Nova D2SP) Vladimira Kovačevića da RFZO ne plaća svoje obaveze apotekama, da ima višemesečne neuzmirene finansijske obaveze prema apotekarskom sektoru i da su neizmirena dugovanja između tri i šest meseci.

RFZO u saopštenju navodi da su optužbe Kovaćevića da Republički fond za zdravstveno osiguranje može biti direktan krivac za potencijalne nestašice lekova – potpuno neosnovane.

„Plaćanje faktura za izdate lekove na recept i pomagala u apotekama od strane Republičkog fonda, vrši se kontinuirano i redovno na mesečnom nivou. Plaćanje se vrši u skladu sa rokom utvrđenim zaključenim ugovorima sa državnim i privatnim apotekama“, navode iz RFZO u saopštenju, koje potpisuje Nemanja Velikić.

Kako se dodaje, izdvajanja po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje ne iznose 14, već 10,3 odsto, a od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje troše se isključivo namenski, što potvrđuju izveštaji o reviziji koji se vrše svake godine počev od 2011.

Lider Nove – Da se struka pita (Nova D2SP) Vladimir Kovačević saopštio je ranije danas da RFZO neplaćanjem obaveza „upropaštava apoteke i ugrožava snabdevanje građana lekovima“.

Kovačević je u saopštenju naveo da RFZO, na današnji dan, „ima višemesečne neizmirene finansijske obaveze prema apotekarskom sektoru“, a dodao je da su neizmirena dugovanja, po ispostavljenim računima, između tri i šest meseci.

„Prihodi RFZO-a, po isplaćenom neto minimalcu za novembar, u iznosu 35.555,62 dinara, iznose na teret radnika 2.470,36 dinara i isto toliko (2.470,36 dinara) na teret poslodavca“, rekao je on i istakao da je ukupno davanje 14 odsto, „i to svakog meseca“.

***

BONUS VIDEO – Koliko je ministarka „poletela“ sa reformom zdravstva i platom lekara od 2.500 €

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare