Jelena Stojiljković (21) iz Velikog Gradišta koja boluje od cistične fibroze, konačno će dobiti spasonosni lek "trikaftu". To je sinoć izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ističu za Nova.rs da lekarska komisija za lečenje retkih bolesti zaseda u utorak 17. oktobra povodom zahteva za odobravanje leka mladoj Jeleni.

Cela Srbija je mesecima unazad navijala za Jelenu Stojiljković (21) iz Velikog Gradišta, mladu devojku koja boluje od urođene i neizlečive bolesti koja u prvom redu napada pluća.

Dok je njena mlađa sestra Jovana (18) koja se takođe bori protiv ovog oboljenja, pre šest meseci primila inovativnu terapiju „trikafta“ koja joj je potpuno promenila život na bolje, Jelena je ostavljena da čeka.

I dočekala je! Jelena će, kako je rekao predsednik Vučić, dobiti spasonosni lek, a iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za Nova.rs ističu da lekarska komisija za lečenje retkih bolesti zaseda u utorak 17. oktobra povodom zahteva za odobravanje leka mladoj Jeleni.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

„Zahvaljujući dodatnim sredstvima od 3,9 milijardi dinara za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu u ovoj godini, koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u terapiju o trošku države biće uvedeni i novi pacijenti oboleli od cistične fibroze, u skladu sa mišljenjem struke, na osnovu medicinskih kriterijuma i stanja pacijenta.

Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje trenutno su podneti zahtevi za započinjanje lečenja za 102 pacijenta obolela od cistične fibroze. Jedna od njih je i Jelena Stojiljković, za koju je dostavljen zahtev za odobravanje leka Trikafta koji je prethodno odobren njenoj sestri, takođe oboleloj od ove retke bolesti.

Jovana i Jelena Stojiljković Foto: Privatna arhiva

O uvođenju leka Trikafta (Kaftrio + Kalydeco) u terapiju o trošku države, odlučuje lekarska komisija za lečenje retkih bolesti sastavljena od najeminentnijih stručnjaka za lečenje retkih bolesti, uključujući i lekare koji leče obolele od cistične fibroze, kao i predstavnike udruženja pacijenata.

Sledeće zasedanje komisije kod koje je zahtev za odobravanje leka za Jelenu Stojiljković održava se u utorak 17. oktobra.

Nakon donošenja odluke komisije o uvođenju leka u terapiju, potrebno je oko 2 meseca za sprovodjenje svih procedura za nabavku i uvoz leka, kako bi lek bio dostupan zdravstvenoj ustanovi.

PROČITAJTE JOŠ:

U slučajevima kada je potrebno hitno započeti terapiju kod nekog pacijenta, lek se može odmah obezbediti iz trenutno raspoloživih količina.

Lekarska komisija lek dodeljuje po medicinskim prioritetima, prvenstveno najugroženijim pacijentima. Prilikom razmatranja podnetih zahteva, detaljno se uzima u obzir priložena medicinska dokumentacija za svakog pacijenta ponaosob.

Na osnovu kliničkih kriterijuma procenjuje se stepen težine osnovne bolesti, eventualne komplikacije i pridružene bolesti. U obzir se uzima stanje funkcije pluća, uhranjenost, broj plućnih egzacerbacija ili drugih pogoršanja koja su zahtevala hospitalizaciju, bolest jetre, primena oksigenoterapije ili ventilatorne potpore u kućnim uslovima i drugi kriterijumi.

Jovana Stojiljković Foto: Privatna arhiva

Veoma je važno uzimanje do sada propisane terapije, što je takođe jedan od uslova za primenu leka Trikafta (Kaftrio + Kalydeco).

Iz budžeta se svake godine obezbeđuju sve veća sredstva koja su višestruko uvećana, sa 130 miliona dinara u 2012. godini, na 4,3 milijarde dinara ove godine, a rebalansom budžeta obezbeđeno je i dodatnih 2,9 milijardi dinara, tako da je ovogodišnji budžet najveći do sada i iznosi 7,2 milijarde dinara (to je 55 puta više nego 2012. godine) što će omogućiti da u terapiju uvedemo nove pacijente i da počnemo lečenje novih bolesti.

Lečenje cistične fibroze o trošku RFZO započeto je 2021. godine kada je odobreno za 13 pacijenata. Tada je Srbija bila prva država u regionu posle Slovenije, koja je počela primenu leka Trikafta.

Broj obolelih od cistične fibroze koji se leči iz sredstava budžeta se svake godine povećavao, tako da se trenutno leče 64 pacijenta“, navodi se u saopštenju RFZO.

Podsetimo, o sestrama Stojiljković Nova.rs je intenzivno pisala mesecima unazad i apelovala na državu da i starijoj Jeleni omogući lečenje adekvatnom terapijom za cističnu fibrozu.

BONUS VIDEO: TV Nova ispred bolnice u Novom Pazaru u kojoj je hospitalizovan deo povređenih koji su bili uključeni u incident u Banjskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare