Foto: Privatna arhiva

Video snimci u kojima se vidi kako uz učiteljice novosadski đaci 4. razreda đuskaju u voziću uz pesme Baje Malog Knindže i stihove "Ne volim te Alija zato što si balija", izazvali su buru u javnosti, a najavljeno je i pokretanje disciplinskog postupka. Povodom skandala u Osnovnoj školi "Vasa Stajić" zatražili smo i komentar Ministarstva prosvete, njihov odgovor prenosimo vam u celosti.

Povodom situacije koja se dogodila u Osnovnoj školi „Vasa Stajić“ u Novom Sadu, kada je na završnoj priredbi emitovana pesma neprikladnog sadržaja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je stava da ovakvim sadržajima nije mesto u školi.

Sistem obrazovanja u Srbiji je usmeren ka demokratskim vrednostima i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ostaje dosledno u promovisanju, negovanju i ugradnji principa nediskriminacije i poštovanja različitosti u obrazovni sistem.

Takođe, poseban ponos našeg sistema je obrazovanje na jezicima osam nacionalnih manjina, među kojima je i bosanski jezik. Situacija u OŠ „Vasa Stajić“ u Novom Sadu je izolovan slučaj i nikako ne odslikava stanje i atmosferu u školama u Srbiji.

Kako bi se utvrdile okolnosti i odgovornost zaposlenih u školi, inspekcijski nadzor izvršiće Porkajinska prosvetna inspekcija u skladu sa nadležnostima, a Ministarstvo će u školu uputiti i stručno-pedagoški nadzor.

Podsetimo, prema pisanju Telegrafa, direktorka škole Zorica Đurić je rekla da je „pokrenut disciplinski postupka“, i da se škola više neće izjašnjavati povodom ovog slučaja do okončanja istog”. Đurićeva nije precizirala protiv koga je pokrenut postupak, s obzirom da su tokom incidenta u sali bile minimum dve učiteljica, a u blizini još dva učitelja. Jedna od njih je predvodila decu u voziću, plešući uz stihove u kojima će “Drina odneti sto Mudžahedina svaki dan”, dok je druga sve to snimala telefonom, a potom poslala na roditeljsku viber grupu.

Bonus video: Na školskoj priredbi deca đuskala uz pesmu o ratnim zločinima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare