Škole ne smeju biti poligon za mržnju: Burne reakcije na skandal u Novom Sadu

Društvo 23. jun. 202213:43 > 13:44
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Dok nadležno ministarstvo i gradske institucije ćute povodom incidenta u Osnovnoj školi “Vasa Stajić” u Novom Sadu, gde je učenicima četvrtog razreda puštena nacionalistička pesma "Ne volim te Alija", uz koju su desetogodišnjaci igrali zajedno sa učiteljicom, osude i reakcije stižu sa svih strana. Nakon što je vojvođanski muftija Muhamed Ziljkić izrazio zabrinutost za bezbednost dece iz zajednice Bošnjaka, osuda je stigla i iz Društva za održivu budućnost “Koraci”, tražeći da se utvrdi odgovornost učiteljica koje su podstakle decu da se vesele uz stihove zločinačkih pesama.

„Dok se ne utvrde okolnosti koje su dovele do sramotne epizode na školskoj priredbi, zahtevamo udaljavanje iz nastave prosvetnih radnica koje su učestvovale u incidentu, kao i smenu direktorke škole“, navodi društvo „Koraci“, podsećajući na vaspitno-obrazovnu ulogu škola.   

Reagovala je i Liga socijaldemkrata ocenjujjući  da je jučerašnji događaj izazvao nelagodu i strah.

„Pedagoško-didaktičkom radom se ne sme baviti niko ko u školama podstiče na bilo koji oblik mržnje prema bilo kome. Jučerašnji događaj je već izazvao nelagodu i strah kod naših sugađana Bošnjaka koji su najavili povlačenje dece iz škola, ukoliko izostane adekvatna reakcija nadležnih. Posle svih užasa i tragedija u ratovima decedesetih kao direktne posledice naraslih nacionalizma, vreme je da počnemo graditi društva tolerancije i mira u kojem će ljudi svih nacionalnosti i veroispovesti biti dobrodošli i tom društvu se osećati dobro, sigurno i bezbedno“, navodi se u saopštenju Koraka. I Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje da u najkraćem mogućem roku izvrši inspekcijski nadzor u ovoj školi. 

Dodaju i da su ovim incidentom grubo su narušeni opšti principi obrazovanja i vaspitanja koji su propisani Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbiju.

Napominju i da je u pitanju "drastičo gaženja ljudskih prava i prava svakog deteta i učenika".

"Škole ne smeju biti poligon u kom se širi etnička, verska i bilo koja druga mržnja! Pokrajinski sekretarijat mora što pre da obavesti javnost o svim detaljima incidenta i kazni sve odgovorne. Vojvođanska multietničnost i tolerancija ne smeju biti narušeni, zato očekujemo efikasnu istragu i konkretne mere", zaključuje se u saopštenju LSV-a.

PROČITAJTE JOŠ

Demokratska stranka u svom saopštenju zahteva da se, pored odgovornih u samoj školi, utvrdi i odgovornost roditelja.

"Čitavu deceniju ova vlast kroz svoje medije promoviše jezik mržnje, a obrazovanje ponižava, pa je ovaj događaj samo posledica takvog ponašanja Srpske napredne stranke i njihovih satelita. Kako je moguće da ovako neprimerena pesma završi na školskoj priredbi je pitanje na koje javnost mora da dobije odgovor. Neophodno je utvrditi odgovornost od direktora škole, preko učiteljice do samih roditelja deteta koje je pesmu donelo u školu", navode demokrate.

Direktorica škole Zorica Đurić jutros je za medije izjavila da je škola navodno pokrenula disciplinski postupak zbog incidenta, ali nije precizirala protiv koga.

Podsetimo, na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole "Vasa Stajić" iz Novog Sada, desetogodišnjoj deci puštana je pesma "Ne  volim te Alija, zato što si Balija" u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima.

BONUS VIDEO: Deca se vesele u vrtiću uz pesme Baje Malog Knindže

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar