Diretkorka novosadske OŠ "Vasa Stajić" u kom su četvrtaci na oproštajnoj priredbi sa učiteljicom u koloni đuskali uz pesmu Baje Malog Knindže koja raspiruje nacionalnu mržnji i slavi ratne zločine, najavila je pokretanje disciplinskog postupka.

Prema pisanju Telegrafa, Zorica Đurić je rekla da je „pokrenut disciplinski postupka, i da se škola više neće izjašnjavati povodom ovog slučaja do okončanja istog”. Đurićeva nije precizirala protiv koga je pokrenut postupak, s obzirom da su tokom incidenta u sali bile minimum dve učiteljica, a u blizini još dva učitelja. Jedna od njih je predvodila decu u voziću, plešući uz stihove u kojima će “Drina odneti sto Mudžahedina svaki dan”, dok je druga sve to snimala telefonom, a potom poslala na roditeljsku viber grupu.

U izjavi za Nova.rs, direktorka je opravdala učitelje da nisu znali o kakvoj je pesmi reč, niti da su od galame mogli čuti stihove iste.

Međutim, naš portal je došao do novog snimka koji je je takođe snimila učiteljica, a na kom se, kao i u prethodnom, vrlo jasno čuju stihovi “Ne volim te Alija, zato što si Balija”, na šta deca razgaljeno đuskaju.

PRO;ITAJTE JOŠ

„Kada smo dobili snimak na grupi, većina nas se zgrozila i odmah reagovala. Ono što me je dodatno šokiralo je što je učiteljica odgovorila da ona tu praktično ne vidi nikakav problem, da su deca sama puštala muziku i da je „najbitnije da su se deca lepo provela“.

Pojasnila je da je to bio “njihov dan” i da im je bilo sve dozvoljeno, pa tako izbor muzike”, kaže jedan od roditelja čije je dete prisustvovalo sceni.

„Bezobrazno je da se odgovornost praktično prebacuje sada na decu, od kojih većina nije ni znala o čemu pesma govori. Stvarno mi je strašno što je moje dete završilo na snimku gde đuska uz stihove koji veličaju mržnju i zločine“, kaže naš sagovrnik.

Podsetimo, na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole „Vasa Stajić“ iz Novog Sada, desetogodišnjoj deci puštana je pesma „Ne  volim te Alija, zato što si Balija“ u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima.

Na video snimku prosleđenom na roditeljsku vajber grupu, deca od desetak godina đuskaju uz stihove kojima se veličaju ratni zločini u Bosni i Hercegovini, slave topovi „bestrzajci“ i sve to u voziću koji predvodi učiteljica.

BONUS VIDEO: Na školskoj priredbi deca đuskala uz pesmu o ratnim zločinima

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare