Foto:printscreen/RTS; printscreen/pistaljka.rs

Radio-televizija Srbije obustavila je navodno snimanje serije „Pupin” nakon što su se u javnosti pojavile informacije o sumnjama da je bivša urednica „Šarenice” Aneta Ivanović, inače vlasnica firme „Atena” koja je izvršni producent ove serije, preprodavala priloge zaposlenih na javnom servisu – bez njihovog znanja i saglasnosti – Turističkoj organizaciji Srbije.

Ove informacije dospele su u javnost nakon što ih objavio portal Pištaljka, navodeći da je doskorašnja urednica jedne od najgledanijih i najdugovečnijih emisija na javnom servisu „Šarenice” Aneta Ivanović zloupotrebila svoju poziciju i uporedo, navodno bez znanja RTS-a, sklapala ugovore sa Turističkom organizacijom Srbije za pravljenje priloga koji promovišu turizam u Srbiji.

Ovim ugovorima, vrednim skoro 9,5 miliona dinara, prodata su autorska prava nad prilozima u vlasništvu RTS-a koje su radili za „Šarenicu“ pripremali zaposleni javnog servisa.

Prvi put od kada su ovakve tvrdnje dospele u javnost, oglasila se i glavna akterka ove afere, Aneta Ivanović.

Njeno saopštenje prenosimo u celosti.

„Putem medija, preciznije portala Pištaljka, danas popodne sam “obaveštena” da se obustavlja rad na TV seriji “Pupin”. Od RTS i dalje nisam dobila ni jednu zvaničnu informaciju o tome. Ovakav vid komunikacije sa kućom koja je pre godinu dana potpisala Ugovor o produciranju serije o najvećem srpskom naučniku, smatram u najmanju ruku neprofesionalnim, a onda konačno i tabloidnim. Zlonamerno osmišljenom kampanjom u kojoj se dovodi u pitanje moj profesionalni i moralni kredibilitet, RTS zaobilazi svoje ugovorne obaveze i izbegava da plati više od 40 ljudi koji već mesecima rade na pripremi scenarija i početka snimanja serije Pupin (angažovani od momenta stupanja na snagu Ugovora sa RTS). Iako već nedelju dana traje “afera Šarenica”, poštujući odredbe tajnosti Ugovora koje moja produkcija ima sa RTS, nisam smatrala za neophodno da se javno branim, verujući u ljude i kuću u kojoj sam provela zbirno više od sedam godina i to na pozicijama zamenika urednika informativnog programa, urednika i voditelja Dnevnika 2 i urednika jutarnje emisije Šarenica. Pošto dobrog ukusa više nema, baš kao ni poštovanja pravnih obaveza, javnost ima pravo da zna da ni na koji način nisam bila “preprodavac priloga” u Šarenici, te da sam još manje prekršila bilo koji član Ugovora koji sam pet godina imala sa RTS u vezi uređivanja, kreiranja i osmišljavanja tog jutarnjeg formata. I to ću na sudu i dokazati. Takođe, jako je indikativno da se obustavlja rad na projektu Pupin, a da RTS prethodno nije, kako su sami najavili, obavio “utvrđivanje” moje navodne zloupotrebe pozicije urednika Šarenice. Podsećanja radi, nakon sličnih tabloidnih pisanja, pre samo nekoliko meseci Tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv generalnog direktora RTS Dragana Bujoševića i glavne urednice zabavnog programa Olivere Kovačević, kojima koliko vidimo nije obustvaljen angažman na ovim važnim funkcijama. Šta su bili motivi i kome to toliko smeta TV serija “Pupin” – gledaćemo verovatno u više epizoda. Ja ću u danima koji predstoje sva svoja prava, kao i vaše pravo da znate sve, pokušati da odbranim na sudu“, saopštila je Aneta Ivanović.

Upravni odbor RTS nije doneo odluku o obustavi snimanja serije „Pupin“

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček rekao je za Pištaljku da Upravni odbor nije odlučio o obustavi snimanja serije „Pupin” i da prvi put čuje za to.

„Ne znam ni da je obustavljeno ni da je započeto”, kaže Klanšček.

Na pitanje da li bi Upravni odbor trebalo da ima saznanja o ovakvim odlukama i ko odlučuje o tome ako ne UO, koji je prošle godine dao saglasnost za snimanje serije „Pupin”, Klanšček navodi da bi „svakako UO trebalo da bude informisan”, ali da u ovom slučaju nije i da će na sednici Upravnog odbora, koja se održava sutra, postaviti pitanje šta se dešava sa ugovorom koji su odobrili i sa snimanjem ove serije.

***

BONUS VIDEO: RTS izveštaj sa protesta – 9. jun 2023

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar