Mitropolit Hrizostom Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji trenutno predsedava Sinodom Srpske pravoslavne crkve (SPC), izjavio je ta će to telo odlučiti kada će biti sazvan Sabor na kojem će se birati novi patrijarh, ali da to zavisi i od opšteg stanja sa epidemijom korone.

„To zavisi pre svega od problema sa komunikacijama zbog epidemije, znate da imamo arhijereje na području Evrope i drugim kontinentima, neophodno je voditi računa da oni moraju da dodju na izborni Sabor“, rekao je u intervjuu za televiziju SPC Hram mitropolit Hrizostom, koji predsedava Sinodom do izbora novog poglavara i nosi zvanje čuvara trona do tog trenutka.

Kako je podsetio, po Ustavu SPC izbor bi trebalo da bude negde do 20. februara naredne godine, po Sretenju, ako ; epidemiološke prilike budu dozvoljavale da se „saberemo na izborni Sabor“.

„Ako bude drugačije, onda ćemo gledati kad bude moguće da se sazove. Sinod će o tome blagovremeno obavestiti crkvenu ali i opštu javnost“, rekao je mitropolit Hrizostom, navodeći da se predvidjena metodologije u izboru novog poglavara SPC neće menjati.

PROČITAJTE JOŠ:

On je uputio molbu vernicima, ali i svima drugima, da se pridržavaju zakonom propisanih epidemioloških mera – distance, nošenja maske, higijene.

„Ne treba očekivati ; neko čarobno rešenje. Vidite koliko se muči nauka da savlada virus, nadamo se da će uskoro stići vakcina i da ćemo, ako Bog da, tako biti zaštićeni i pobediti ovu podmuklu, opasnu, neočekivanu bolest. Ona je ubica iz zasede“, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je istakao da post i molitva nisu suprotni tome, već idu jedno s drugim, ponovivši poziv vernicima da kada idu u hram poštuju sve predvidjene mere protiv korone, kao i da se mole za izlečenje obolelih.

Govoreći o patrijarhu Irineja, on je rekao da je njegovo upokojenje veliki gubitak za Crkvu, pogotovo u situaciji kad je zbog korone ostala bez mitropolita crnogorsko- primorskog Amfilohija i episkopa valjevskog Milutina.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom je rekao da je patrijarh Irinej „dostojanstveno nosio težak krst sadašnjeg vremena“, uvek spreman da se žrtvuje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)