Šodroš Foto:N1

"Koridori Srbije" prijavili su početak radova na gradnji privremenog mosta sa saobraćajnicama, radi izgradnje novog mosta između Novog Sada i Sremske Kamenice, za 15. decembar, saznaje 021.rs.

Na osnovu navedenih katastarskih parcela iz dve odvojene prijave radova, čini se da će se mašine pojaviti na delu Kameničke ade gde još od polovine oktobra traje razminiranje terena, koje radi firma „Milenijum tim“, odnosno na obali sa kameničke strane koja je ograđena već devet meseci.

U prijavama radova, koje je odobrilo Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, navodi se da se one donose na osnovu privremenih građevinskih dozvola izdatih u avgustu i maju.

Svi ovi radovi, prema građevinskim dozvolama, obuhvataju izgradnje privremenih saobraćajnica sa privremenim mostovima za potrebe građenja novog mosta, gradnju saobraćajnih priključaka za ulicu Ribarsko ostrvo, kao i radove na zaštiti gasovoda i vodovoda na Ribarskom ostrvu.

Kako se 021.rs uverio uvidom u dokumentaciju, „Koridori“ su prijavili radove na parcelama na Kameničkoj adi, gde se nedeljama unazad obavlja razminiranje terena, te u Sremskoj Kamenici, na kojoj se nalazi ograđeni prostor sa oznakama kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je angažovana na gradnji novog mosta.

Prijava radova važi za period od godinu dana, odnosno do 15. decembra 2023. Ministarstvo je najpre, tokom novembra, odbilo prijave, ali nije poznat razlog zašto je to učinjeno.

Letos su izdate i prijave radova na drugim parcelama koje obuhvataju Ribarsko ostrvo, ali na njima za sada poslovi nisu otpočeli.

Iz nove dokumentacije se vidi da je vlast nastavila da rešava pitanje vlasništva nad pojedinim parcelama, pa su Republika Srbija i AP Vojvodina, 24. novembra, kod javnog beležnika overili prenos vlasništva nad jednom parcelom u korist države.

Prošlo je dva meseca otkad su na delu Ribarskog ostrva radnici CRBC-ja, uz podršku kordona policije i uz protivljenje dela građana, postavili ogradu na mestu na kojem je u junu posečeno drveće.

Šodroš, protest Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Ogradu i danas, 24 sata, čuvaju policija i privatno obezbeđenje, dok dešavanja snima veći broj kamera postavljenih na drveću. Prostor „krase“ i reflektori koji osvetljavaju okolnu šumu, a pre nekoliko dana je postavljena i traka kojoj se građanima poručuje da je prolaz kroz šumu zabranjen.

Nedaleko od ograde kineske kompanije nalazi se i „Šodroš Survivor kamp“, koji su pre gotovo pola godine osnovali aktivisti protiveći se izgradnji mosta na ovoj lokaciji, smatrajući da će to uništiti prirodnu oazu značajnu za Novi Sad. Kamp su postavili zbog seče drveća, za koju se ispostavilo da je obavljena bez dozvola.

Aktivisti iz kampa, nevladine organizacije, ali i opozicione stranke, mesecima unazad upozoravaju na prikrivanje informacija i, kako tvrde, nezakonitosti projekta koji je dobio i status „nacionalnog značaja“.

Most se gradi na lokaciji koja je za tu namenu u planovima predviđena već decenijama unazad. Međutim, spori se „megalomanija“ projekta, te aktivisti i opozicija ukazuju na to da su dodate pristupne saobraćajnice i vijadukt u dužini od nekoliko stotina metara iznad Bulevara Evrope, dok je cena porasla na 175,5 miliona evra.

Ističu da je problem u tome što javnosti nije predstavljen projekat mosta, te smatraju da je izdavanje bilo koje dozvole za pripremne radove nezakonito.

Protivnici izgradnje mosta na ovoj lokaciji ukazuju i na raščišćavanje šume na Šodrošu, na to da se projekat radi bez elaborata o zaštiti životne sredine, smatrajući da se sve radi u svrhu pripreme terena za realizaciju „Novog Sada na vodi“.

Nasuprot tome, bivši gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pre svog odlaska, rekao je da demonstranti „ne mogu da pobede protiv mosta“, zbog čega priču prebacuju na „Novi Sad na vodi“.

„Most je paradigma opasnosti ludila koje se nadvija nad Novim Sadom. Imate 30, 40 ljudi koji smatraju da se u sve razumeju – arhitekturu, urbanizam i vodotokove. Oni ne daju fabrike, oni su proglasili da će Promenada potonuti, oni ne daju spomenike, oni ne daju mostove“, rekao je tada Vučević.

***

BONUS VIDEO: Straža na Šordošu: Građani postavili barikade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar