Foto: N1

Vojska Srbije je, prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane, od početka godine ostala bez 47 oficira i 24 podoficira, dok je u službu primljeno svega 19 starešina, a posebno zabrinjava činjenica da su više od polovine otišlih starešine do čina majora i da su u toj grupi četiri uglavnom mlada pilota, saopštio je danas Vojni sindikat Srbije.

Taj sindikat ocenjuje da država nastavlja potpuno da ignoriše dugogodišnje, konstantno urušavanje kadrovskog potencijala vojske, čija je ustavna uloga i operativnost u ovom trenutku pod velikim znakom pitanja.

Priliv kadra već duže vreme ne može da sustigne odliv, što zbog starosti i sticanja prava na penziju, što zbog napuštanja službe od strane profesionalnih pripadnika vojske usled potpunog odsustva savesti i brige države o njima i katastrofalno lošeg odnosa od strane pojedinaca kojima je država poverila rukovođenje i komandovanje, odnosno menadžerisanje, vojskom, upozorio je Vojni sindikat.

Kako je istaknuto, od ove godine potencijal priliva kadra još je manji, jer je i najmlađi kandidat koji je imao obavezu služenja vojnog roka, prestario za prijem u vojnu službu, u svojstvu profesionalnog vojnika.

Obuka koja se trenutno izvodi sa vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka više liči na obuku za rad u komunalnom preduzeću, jer se njihove aktivnosti nakon kraće osnovne pešadijske obuke uglavnim svode na metlanje i grabuljanje kasarnskog kruga i obavljanje čuvarske službe, ukazuje sindikat.

Zbog te činjenice, navodi se u saopštenju, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, u više od 90 odsto slučajeva dožive razočarenje, i posle poražavajućeg iskustva odustaju od ideje da se opredele za vojni poziv u svojstvu profesionalnih vojnika.

BONUS VIDEO: Srpska oklopna vozila u blizini administrativnih prelaza sa Kosovom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare